La Setmana Santa té un fort arrelament als diferents municipis que conformen la comarca del Baix Camp. Les diferents poblacions preparen un intens programa d’actes per celebrar aquests dies en què es barregen tradició i festa. Des del Diumenge de Rams fins al Dilluns de Pasqua, la Setmana Santa arriba carregada de tradició, devoció i cultural popular a municipis com La Selva del Camp, Riudoms o Riudecols.
Amb una combinació d’espiritualitat i patrimoni, les activitats programades per aquesta setmana atrauen fidels, famílies i visitants d’arreu del territori per gaudir de processons emblemàtiques, actes litúrgics i representacions que omplen els carrers. A continuació se n’han seleccionat tres de la llarga llista d’actes que hi ha repartits per la comarca. Prenguin nota:
L’Agonia llueix a Riudecols
A Riudecols, la Setmana Santa és sinònim de la Funció de l’Agonia. Es tracta de l’acte central de Divendres Sant que al municipi comença amb el Via Crucis i s’acaba amb la processó nocturna. La Funció l’organitza la parròquia de Sant Pere i la Confraria de la Puríssima Sang, amb un paper molt destacat dels armats del municipi. La Funció de l’Agonia o Sermó de les Set Paraules se celebrarà a les 12 del migdia del Divendres Sant i glossa les frases que, segons els evangelis, Jesús va dir mentre estava clavat a la creu. La cerimònia desemboca en la recreació de la mort de Jesús a través d’elements simbòlics com la foscor o els cants.
Riudoms ‘mata la serp’
La celebració del Divendres Sant a Riudoms està estretament lligat des de fa més de mig segle a la serp. Cap a les 9 del matí, les mirades se centraran a la plaça de l’Església per veure una recreació de com es ‘mata’ una serp, que és de fusta o de plàstic.Que ningú pateixi. Aquest any l’escenificació anirà a càrrec dels voluntaris de l’Ermita de Sant Antoni. Al marge d’això, Riudoms manté altres actes importants com la Processó de les Creus o la processó del Sant Enterrament.
La Selva del Camp va al calvari
A la Selva del Camp, entre la multitud d’actes, en destaca el Via Crucis al Calvari, declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. El Via Crucis al Calvari, que se celebrarà a la matinada, és admirable per la seva estètica i solemnitat. A cada estació el cor i un conjunt de músics interpreteran el Jesu i el Miserere. A la tornada de la comitiva, es produirà la trobada entre la Mare de Déu de la Soledat i el Crist que se solmenitzarà amb el Stabat Mater Selvatà.