«Intentem treure un producte diferenciat en qualitat. És un safrà de molta qualitat i molt selecte», ha precisat Joan Cartanyà, un dels socis de l’empresa Aromis. Ahir al matí, una desena de persones van participar en la plantada de bulbs feta en una finca de Montblanc. La collita es recol·lectarà a la tardor. L’activitat pretenia donar a conèixer el safrà, l’espècia tradicional de la comarca, als infants i adults. Des de l’any 2007, un grup de productors conreen artesanalment safrà a la Conca de Barberà per recuperar el cultiu que s’havia deixat de produir fa gairebé un segle a Catalunya.Els pagesos produeixen quatre quilograms anuals d’aquesta espècie que se serveix a una desena de restaurants amb estrella Michelin. Calen 200 flors per elaborar un gram d’aquest condiment natural que s’utilitza com a espècie aromàtica i colorant.
«Històricament a la Conca havia sigut molt important amb el safrà i no només a la comarca s’havia extingit. Per aquest motiu vam voler reprendre-ho. De fet, a tot Catalunya no hi havia cap cultiu de safrà», ha dit Cartanyà.
Un grup de pagesos, actualment una quinzena, va engegar el projecte de recuperació d’aquest cultiu sota la marca comercial d’Aromis. Segons explica Cartanyà, quan van reprendre l’activitat només hi havia plantacions a Terol i Castella la Manxa. «S’ha anat recuperant, a poc a poc. És un cultiu complicat, perquè té uns costos molt elevats de mà d’obra, sobretot a l’hora de la recol·lecció», ha detallat.
Juliol i setembre
Els bulbs de safrà es planten entre els mesos de juliol i setembre i es cullen a finals d’octubre o començaments de novembre. Les plantacions tenen cinc anys de vida i, un cop passat aquest temps, els bulbs es replanten a un altre terreny, deixant descansar el camp entre sis i set anys. De fet, la producció de l’or vermell s’incrementa cada any, exceptuant el cinquè, que és quan decau la collita. Els pagesos necessiten 200.000 flors per produir un quilogram de safrà-
Segons Cartanyà produeixen quatre quilograms de safrà anualment, que planten en mitjà hectàrea. «Aquí tenim 3.000 metres quadrats i la resta ho fem a través d’un projecte col·lectiu, amb altres pagesos, famílies o petites empreses agrícoles. Tenim certificació ecològica, que és un altre fet diferencial, perquè hi ha molt poc d’ecològic», ha remarcat el productor.
Els cultivadors envasen i comercialitzen el seu safrà. El 80% de la producció es distribueix al sector de la restauració. Venen el safrà a 12 i 13 euros el gram, un preu intermedi entre els 5 euros del provinent d’Iran i els 25 euros del francès.