<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Cancel·lació

Karla Sophia Gascón va fer uns tuits molt ofensius que són del tot inacceptables, però la seva cancel·lació ha obert un debat sobre aquesta pràctica i com s’aplica

13 febrero 2025 21:16 | Actualizado a 14 febrero 2025 07:00
Montse Melià Roset
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Des de la primera presidència de Donald Trump i, sobretot, des que Elon Musk va comprar Twitter, ara X, es parla de molt de la llibertat d’expressió, però temo molt que allà on som ara no tothom entén de la mateixa aquest dret.

La declaració dels drets humans de l’ONU la considera un valor absolut, sense limitacions ni condicionants, però és evident que n’hi ha. Existeix, o hauria d’existir, el respecte cap als diferents, els que no pensen igual. El respecte als sentiments, les creences, o les opinions especialment les que no es comparteixen.

És cert que als Estats Units sempre s’ha considerat aquest dret des d’un punt de vista universal. Vull dir que si hi ha llibertat d’expressió tothom ha de poder dir el que vulgui sense que això tingui conseqüències penals, o de qualsevol mena.

No hi ha res a fer per aturar l’escalada d’improperis que trobem cada dia a les xarxes

Només hi ha la barrera de la difamació, el que seria una afirmació o notícia sobre algú que malmet la seva reputació bàsicament perquè és falsa. D’això la xarxa X en va plena, i m’atreveixo a dir que també els plens del Congrés dels diputats on representants dels diferents partits s’acusen un dia si i l’altra també de tota mena de delictes de corrupció que ni tan sols han estat jutjats. Però almenys aquests donen la cara. A les xarxes les acusacions són molt sovint anònimes o sigui que X és un camp lliure per dir el que a tothom li sembli, sigui veritat o mentida, molt sovint emparats en l’anonimat.

Ara per ara no hi ha res a fer per aturar l’escalada d’improperis que trobem cada dia a les xarxes. Només podem marxar de determinada xarxa o l’altra opció és la cancel·lació, que s’aplica habitualment a persones que tenen un perfil públic, quan han expressat insults, falsedats i desqualificacions cap a col·lectius vulnerables.

Diuen que cancel·lar a algú forma part de la cultura Woke que en essència defensa els drets socials, racials, de persones LGTBI. Clar la cultura woke la defensen els que tenen consciència social mentre que n’hi ha que la consideren una hipocresia dels que se senten moralment superiors. La cancel·lació s’ha convertit en una arma per fer un boicot social i professional contra algú que es consideri que ha dit alguna cosa intolerable o inacceptable. Seria una forma de protesta no violenta, per defensar a grups marginals o posar de manifest que s’ha anat massa lluny.

Cancel·lar algú vol dir esborrar la seva presència a les xarxes i a tot arreu on abans era present socialment o professionalment. Hi ha qui ha perdut la feina per haver penjat una foto o haver fet determinat tuit en un moment d’impulsivitat emocional. No vol dir que determinades fotos o manifestacions estiguin bé, o fins i tot que s’hagin d’acceptar sense fer-hi res, però potser no tant perquè li arruïnin la vida la persona que ho ha fet. Perquè tothom pot tenir un mal dia.

Cancel·lar algú vol dir esborrar la seva presència a les xarxes i a on era present

Opino que probablement penjar determinades coses sovint demostra poca intel·ligència i desconeixement del món en el qual vivim perquè les xarxes són la plaça pública, no és cridar en un bar com es feia abans. Les xarxes les veu tothom.

Tot això bé a compte del que li ha passat a l’actriu Sofia Gascón que era a prop de tocar el zel dels Oscar i l’han llençat de pet a l’infern per uns tuits que va escriure certament no fa tant de temps. Eren uns tuits, que no reproduiré, ben lamentables on rebia una bona part dels col·lectius marginals, fins i tot una part dels catalans.

Que hagi escrit coses ofensives no la converteix en una mala actriu. Suposo que Netflix s’hi ha apuntat perquè ja li ha anat bé per tallar de soca-rel el debat i probablement tampoc li donaran l’Òscar que també el va criticar. Clar que són inacceptables les coses que va escriure i s’ha de denunciar i fins i tot probablement en aquest cas la cancel·lació estaria ben aplicada però segur que en altres casos no.

Denunciar alguns comportaments socials no vol dir que qui és expert en alguna cosa ho deixi de ser, per exemple tothom sap que Picasso no tractava massa bé les dones. Ara probablement el cancel·laríem però no per això deixaria de ser el geni de la pintura que va ser i no per això deixaríem d’anar a veure les seves obres.

Cal comptar mentalment fins a 10 abans de publicar res a les xarxes.

Comentarios
Multimedia Diari