Protesten per la situació de les tècniques infantils rurals

Demanen al Departament d’Educació que se’ls reconegue l’experiència acumulada en un pla pilot que incloïa P1 i P2 a les escoles

06 febrero 2024 20:04 | Actualizado a 07 febrero 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un grup de persones convocades pel sindicat CGT va concentrar-se ahir davant dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tortosa i a Tarragona per demanar que es reconegue l’experiència de les tècniques d’educació infantil (TEI) de les escoles rurals que van deixar de treballar en acabar-se un pla pilot engegat pel Departament d’Educació.

Tèniques d’Educació Infantil (TEI) que van formar part d’un pla pilot del 2015 denuncien que en finalitzar aquest s’han quedat a l’atur i el Departament d’Educació no els reconeix els mèrits ni l’experiència com a treballadores de la Generalitat. Hi ha treballadores afectades arreu de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona.

El Departament d’Educació va donar per acabat el curs passat el pla pilot que incloïa el primer cicle d’infantil, P1 i P2, a l’escola rural, un projecte engegat el 2015 per mantenir el servei d’escola bressol a molts pobles petits. Aquestes TEI estaven contractades pels ajuntaments –amb sous no equiparables als del departament- i se’ls havia promès que passarien a ser personal laboral de la Generalitat quan la prova pilot acabés. Això no va complir-se i denuncien que tampoc els meriten els anys treballats per optar a la mateixa o a altres places de TEI en escoles públiques. També denuncien que no se’ls reconeix els anys d’experiència, fet que els afecta a l’hora d’optar a la mateixa plaça o a altres.

Aquesta queixa i una concentració similar ja la van portar a terme l’any passat i la situació, expliquen, no ha canviat.

Una de les afectades és Marimar Pedret, que va treballar 13 anys a la llar d’infants de Vinebre i que ara està a l’atur. Ha portat el seu cas al síndic de greuges.

«Un cop la va absorbir la Generalitat em vaig apuntar a la borsa. Em van posar al bloc tres i amb zero punts, i no se’m va comptar res. És una injustícia. Demano que els anys treballats comptin», explica. «A més, les famílies estaven destrossades perquè jo marxava i no es va poder fer res. Allà estava molt bé».

Un altre cas és el de l’Elisabet Galete, que va entrar a treballar el curs 2015 a l’Escola Josep Roncero de Freginals, fins el 2022 quan va acabar el pla pilot. «Ens vam apuntar a la borsa, vam fer oposicions... i finalment quan ho va passar a gestionar el Departament ens vam quedar al carrer i sense possibilitat d’entrar perquè no se’ns reconeix l’experiència. Hem estat fent una feina fantasma, com si no existís. I mentre érem a l’escola érem reconegudes i teníem veu i vot, estàvem molt contentes», exposa.

Pere Timoner, delegat d’Ensenyament de la CGT a l’Ebre, exigeix «que el Departament subsane aquesta injustícia», ja que es tracta de professionals ara abocades a l’atur que havien acumulat molta experiència cuidant els infants i tenint un paper fonamental en el seu creixement.

Comentarios
Multimedia Diari