El Priorat ha tingut prou força per a mantenir una essència tradicional que en moltes altres zones d’arreu del país sí que ha estat molt complicat conservar. No només en el dia a dia de la societat prioratina, en la manera de relacionar-se o en els oficis que encara tenen vida arreu de la comarca, sinó també per les tradicions que no han deixat que es perdin amb el pas dels anys. Entre aquestes, hi entren les religioses i, en especial, les que se celebren per Setmana Santa.
Hi ha diversos pobles que, a causa de la pèrdua de població, ara mateix compten amb poques processons. Ara bé, n’hi ha que dins d’aquest grapat petit encara en mantenen costums propis i molt nostrats. Alguns exemples es poden trobar a Cabacés o la Bisbal de Falset.
El viacrucis de la Bisbal
La Bisbal de Falset celebra una Setmana Santa que manté moltes de les tradicions que antigament eren habituals a la comarca. Un dels seus elements més destacats és el viacrucis del Diumenge de Rams a la tarda, una pràctica que ha desaparegut en moltes altres poblacions però que aquí encara es manté viva.
Un dels aspectes més curiosos d’aquest dia és la grandària dels rams d’olivera que es porten a beneir al matí. A la Bisbal de Falset, aquests rams són molt més habituals que les palmes i els palmons. A la tarda, se celebra el viacrucis pels carrers del poble, amb el pas del Natzarè.
Diumenge de Pasqua a Cabacés
La celebració del Diumenge de Pasqua a Cabassers destaca per dos actes d’un gran interès etnològic: la professó de l’Encontre i la rifa de mones. Tots dos esdeveniments formen part del patrimoni de la Setmana Santa, antigament compartit per moltes poblacions del territori, però que avui en dia s’ha perdut en la majoria de llocs.
La professó de l’Encontre té lloc el matí del Diumenge de Pasqua i commemora el moment en què, segons la tradició popular, Jesús ressuscitat es va trobar amb Maria, la seva mare. Després de la missa, arriba el moment de la rifa de mones: en total, es rifen set mones del tipus tradicional, fetes de coc i guarnides amb ous durs.
Divendres Sant a Falset
La celebració de la Setmana Santa arriba al seu punt àlgid el Divendres Sant a Falset. A la capital de la comarca s’hi viuen dos viacrucis: el primer Diumenge de Pasqua (que també es manté) i el segon el mateix Divendres Sant. Ara bé, la processó del Sant Enterrament, que es viu pels carrers del poble durant el divendres a la nit, també destaca per la seva peculiaritat.