La demarcació es troba a la cua de Catalunya en generar ocupació

L’informe de conjuntura econòmica impulsat per les Cambres de Comerç alerta que l’atur és més alt que al país

03 septiembre 2019 17:35 | Actualizado a 19 septiembre 2019 09:33
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La demarcació de Tarragona està a la cua en ocupació respecte la resta de Catalunya. Així ho recull l’informe de conjuntura econòmica del segon trimestre del 2019 impulsat per les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa i que s'ha presentat aquest dimarts al matí a la Cambra de Comerç de la capital del Baix Ebre. Així, l’atur a la demarcació se situaria en un 14,16%, quan la de Catalunya se situa en un 11,17% i la resta de províncies fins i tot un tant per cent més baix.

Al primer semestre de 2019, la contractació laboral a la zona ha experimentat un descens del 3,88%. El comportament ha estat diferent al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, i l’augment del 4,51% de les Terres de l’Ebre no ha compensat la caiguda del 6,02% del Camp. Segons l’informe, el pes de la contractació temporal és molt més gran a la demarcació que al conjunt català. Aquesta temporalitat és més elevada a les Terres de l’Ebre que al Camp de Tarragona. Hi ha una incapacitat general de generar llocs de treball estables i això repercuteix en l’especialització laboral.

L’oferta empresarial de centre de cotització de la Seguretat Social ha disminuït un 0,65% al conjunt de la província, amb una variació de -0,55% al Camp de tarragona i de -1,03% ales terres de l’Ebre. Al conjunt català s’ha experimentat un augment del 0,26%. La dada positiva que desprén l’informe és que les petites empreses han incrementat el seu tamany. També ha augmentat el comerç internacional, amb un important pes de la química. 

La directora de la Càtedra per la Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili, Mertxe Teruel, ha destacat que és necessari per al territori generar dinàmiques per tal d’atraure nous inversors, ja que «hi ha un gran potencial». 

Pilar Ortega de la Cambra de Reus ha apuntat qe cal unir esforços amb el sector agroalimentari de la demarcació, i «ajudar-los a vendre». Per suposat, s’ha de «recuperar la indústria. Hem de seguir preocupats perquè l’atur creix a la indústria i si aquesta és forta, l’economia és forta». Ortega també ha assenyalat com a bones accions formar els treballadors (l’FP dual en aquest sentit pot resultar una bona eina) i millorar les infraestructures de la demarcació com a part fonamental del seu creixement. Ortega també ha recordat que la Ribera d’Ebre té aviat un repte industrial, «donat que la central nuclear d’Ascó té data de caducitat».

El vicepresident de la Cambra de Tortosa, Jordi Ferré, ha afirmat que la situació política a Espanya i a Europa, com amb el Brexit, està generant incerteses i influint en la microeconomia.

Comentarios
Multimedia Diari