Els sindicats CCOO, CGT i la Intersindical han denunciat que la Universitat Rovira i Virgili no garanteix que el personal docent tingui el nivell de suficiència de català (C1) per treballar. Recorden que des del 2010 la llei obliga el professorat a comptar amb aquest nivell per accedir a les places del Sistema Universitari de Catalunya. El problema, apunten, és que el professorat que accedeix per primera vegada a la universitat disposa d’un període de gràcia de dos anys, a partir de la incorporació, per acreditar el coneixement de la llengua. Malgrat tot, «la Universitat no fa cap seguiment seriós del compliment d’aquest compromís, de manera que algunes persones no acrediten mai la seva competència lingüística tot i haver-s’hi compromès contractualment».
Assenyalen, a més, que «ara, quan la Universitat per fi obre places de promoció a càtedres, ens trobem que se salta la llei i torna a fer els ulls grossos amb el requisit lingüístic, oferint dos anys més de gràcia a aspirants que ja fa més de dos anys que van signar el compromís i que no l’han complert. El missatge que envia la Universitat amb aquesta decisió és clar: les lleis que protegeixen els nostres drets lingüístics no són d’obligat compliment a la URV». Els denunciants demanen al rectorat que «no torni a mirar a un altre costat» perquè «a la Universitat, tenim dret a treballar i comunicar-nos amb normalitat i plenitud en la llengua pròpia del país».
José Antonio Moreno, comissionat de Política Lingüística i Publicacions de la URV, no hi està d’acord i assegura que la intenció de la universitat és, justament, treballar pel respecte dels drets lingüístics de tota la comunitat universitària. Respecte a la llei del 2010 Moreno reconeix que està pendent que cada universitat ha de desenvolupar una normativa interna, cosa que encara no ha passat, que és la que determinarà, per exemple, les sancions a què s’enfrontaria un professor que, passat el termini, no compleix aquest requisit. Assegura, però, que «estem fent els deures», ja que el rector va anunciar que el desenvolupament de la normativa serà prioritari i s’hi està treballant. Avança que la idea no és rescindir el contracte als docents que no compleixin, sinó oferir-los la formació que els permeti “treballar i viure en català”, per la qual cosa estan preparant itineraris formatius, a més dels cursos que ja s’ofereixen.
Apunta, això sí, que caldrà ser realistes, ja que, per exemple, hi ha professors que són funcionaris pel que tenen els seus llocs garantits. D’altra banda, creu que cal contemplar condicions especials per als professors que vinguin d’altres països on es parlen idiomes que no són de base romànica, però que estan estudiant català. En aquests casos, es podria plantejar una pròrroga si demostren que s’estan preparant en l’ús de l’idioma, però encara no han arribat al nivell «és una cosa que estem contemplant», explicava.