Els arquitectes insisteixen en impulsar la rehabilitació d’habitatges a l’Ebre

Les ajudes dels fons Next Generation «no han funcionat» entre la ciutadania per la complexitat dels tràmits

04 marzo 2024 19:12 | Actualizado a 05 marzo 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya insisteix en la necessitat d’impulsar la rehabilitació d’habitatges a les Terres de l’Ebre. Per als professionals, la resposta als nous reptes d’habitatge al territori ha de passar per rehabilitar, renovar i millorar els edificis, barris i ciutats amb una mirada integral de les intervencions.

El 2023, la rehabilitació ha experimentat una crescuda de l’11,04%. Amb tot, pel que fa a la representació total, la rehabilitació només ocupa el 40% del total de superfície visada pel COAC el 2023, unes xifres molt baixes que continuen fent palesa la manca de cultura rehabilitadora al territori. Els motius són diversos: d’una banda, l’Ebre encara disposa de molt sòl lliure disponible comparat amb altres territoris de Catalunya; de l’altra, molts dels pisos que s’han quedat antics ara són ocupats per persones grans o persones nouvingudes. A més, la renta per càpita a les Terres de l’Ebre és més baixa que a altres territoris de Catalunya i hi ha hagut un increment molt alt dels preus dels materials. Si bé hi ha encara oberta una línia d’ajudes (fins el juny) dels fons Next Generation per rehabilitar habitatges en clau d’eficiència energètica, aquestes no han funcionat entre la ciutadania per la complexitat dels tràmits. «El parc d’habitatge necessita ser rehabilitat. Els fons Next Generation no han funcionat perquè ha sigut costós gestionar les ajudes i perquè s’han d’avançar els diners per endavant», valora el tresorer del COAC Ebre, Xavier Pallejà.

Superfície visada

Pel que fa a superfície visada a les Terres de l’Ebre en conjunt, són 71.100 m2, una xifra que cau un 10,10% respecte el 2022. Tot i experimentar una davallada per tercer any consecutiu, la superfície se situa en nivells lleugerament superiors als d’abans de la pandèmia -2019-, quan la demarcació experimentava el seu quart any de creixement.

Pel que fa a l’habitatge, el nombre d’habitatges de nova creació visats es redueix a la meitat en relació al 2022. El 2023 s’han visat només 125 habitatges. Cal puntualitzar que no totes les obres o rehabilitacions passen obligatòriament pel COAC.

L’obra nova disminueix un 18,42%, però continua assumint el pes de la construcció a la demarcació i representa un 60% del total visat. L’Ametlla de Mar concentra un 17,57% de la superfície d’obra nova visada.

Incendi de València: Prudència i respecte fins conèixer els motius

La Demarcació de l’Ebre del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya s’ha solidaritzat amb els afectats de l’incendi de València. La presidenta Elena Rosales ha explicat que hi ha un comitè que està estudiant les causes de l’incendi i que fins que no es coneguen les conclusions «s’ha de deixar treballar els experts i no es pot manifestar què va fallar». En tot cas la presidenta ha remarcat que si un veí de les Terres de l’Ebre té inquietud sobre la façana del seu habitatge pot adreçar-se a la demarcació a consultar-ho.

Comentarios
Multimedia Diari