Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Més d’un segle de recerca científica en còmic

L’Observatori de l’Ebre ha creat un còmic amb els fets més rellevants de la seva història i intenta fer una aproximació lúdica de l’activitat que es realitza allí

30 octubre 2022 21:56 | Actualizado a 31 octubre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 1904 l’Observatori de l’Ebre va obrir les portes com a centre de recerca i observació de les relacions entre el Sol i la Terra. Des de llavors ha viscut nombrosos esdeveniments, l’eclipsi total de Sol de 1905, ha creat la revista científica i tecnològica pionera, la Ibèrica i ha sigut la seu de moltes recerques que han arribat fins a l’Antàrtida amb una estació magnètica i una altra ionosfèrica, a més de dur a terme nombrosos registres de climatologia o sismografia. Així, s’ha convertit en un centre de referència gràcies a aquests i altres fets que ara es recullen en un còmic que explica la seva història amb una aproximació lúdica.

De la mà del dibuixant Toni Térmens, els textos de Maria José Pinyol i amb el director de l’Observatori Juan José Curto, ha sorgit aquesta publicació que es titula ‘Observatori 1904’ i que recorda de forma rigorosa tot el que ha viscut el centre al llarg dels anys.

«El còmic pretén ser molt fidel a la realitat, s’ha fet de forma molt curosa i tot el que es narra és contrastable, no es dona marge a la fantasia», destaca Juan José Curto, afegint que «s’ha treballat amb moltes fonts, per tant, amb això a les mans es pot estar segur que tens una font molt fidedigna del que va passar. Això és un gran valor». En aquest sentit, el llibre s’ha treballat a partir de bibliografia, però també amb altres recursos com la visita a arxius i la consulta de fonts gràfiques.

«Hem consultat el fons dels jesuïtes, el de l’observatori, hem fet buidatge d’arxius i hem revisat revistes i diaris d’època. Ha estat un procés molt bonic», detalla Toni Térmens sobre el procés de creació d’aquest còmic, que es va presentar passat dissabte al mateix observatori i que va ser presentat pel director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, per Albert Curto.

Uns còmics per a tots els públics

La publicació consta de 24 pàgines que narren els fets més destacats de la història de l’Observatori de l’Ebre en còmic, un format a l’alça com a mitjà de divulgació.

«Es tracta d’una via d’arribar a més gent que d’altra manera potser no els agradaria un llibre divulgatiu. És una forma molt més senzilla d’arribar-hi i que a més serà apropiada tant per a nens com per a grans», assenyala Curto.

Així, el llibre va dirigit al gran públic amb un llenguatge amè i senzill, tant pel que fa a nivell gràfic com textual amb l’objectiu de despertar l’interès per la recerca i la investigació científica i l’observatori, a partir de 3 tires per pàgina, tot i que també en algunes pàgines es redueixen a només tres vinyetes per pàgina. Pel que fa al dibuix, aquest és d’estil realista, però de línia clara i de color també més aviat clar, intentant així que sigui molt net.

Comentarios
Multimedia Diari