L’empresa pública Salut Terres de l’Ebre gestionarà l’hospital de Móra d'Ebre

El conseller de Salut, Antoni Comín, anuncia la creació d’una empresa pública per assumir el centre a partir d’abril de 2018

05 julio 2017 18:15 | Actualizado a 06 julio 2017 17:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Incògnita resolta. L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre serà gestionat a partir d’abril de 2018 per una empresa pública del Servei Català de la Salut (CatSalut), anomenada Salut Terres de l’Ebre, l’àmbit del qual serà exclusivament les Terres de l’Ebre.

 L’entitat començarà a funcionar a partir de l’abril de l’any vinent, un cop esgotada la concessió amb l’empresa Gecohsa-Sagessa, dominada per l’Ajuntament de Reus. La gestió de l’empresa ha estat durament criticada en els últims anys entre la plantilla i els usuaris per l’envelliment dels equips, els ajustos de personal i, sobretot, la polèmica decisió de desviar 4 milions d’euros del fons de Gehcosa per apaivagar el dèficit enorme de l’Hospital Sant Joan de Reus.

L’anunci de la creació de la nova empresa pública el va realitzat ahir a la tarda el conseller de Salut, Antoni Comín, durant una visita al centre hospitalari, acompanyat dels responsables del centre i de les autoritats locals i comarcals. Comín va defensar que l’empresa Salut Terres de l’Ebre és la millor solució per a l’hospital de Móra d’Ebre, la «més adequada» i «preferida» pel territori per «blindar l’arrelament territorial» del centre hospitalari.

El conseller de Salut no va voler valorar la qualitat assistencial duta a terme per Gehcosa , però sí que va citar el dèficit en aparells tecnològics que s’acumula a l’hospital morenc i va admetre que la decisió de desviar 4 milions d’euros «fou un escenari que no ens va complaure gens ni mica. Sóc prou clar».

En relació al pla d’inversions xifrat en 2 milions d’euros necessari per actualitzar els equips, el conseller va esmentar el conveni subscrit amb la Fundació Amancio Ortega que permetrà al centre morenc disposar d’un nou mamògraf, un dels equipaments demanats al pla. 

Obert a altres hospitals

La nova empresa pública Salut Terres de l’Ebre no  assumirà únicament la gestió de l’hospital morenc, la seva missió és la de gestionats «altres actors assistencials s’hi puguin incorporar». 

Així, la nova empresa queda oberta a incorporar altres centres assistencials, com pot ser l’Hospital d’Amposta o la Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa, entre altres.  Aquesta incorporació es faria sempre amb «el consens» del territori i a partir de les «necessitats reconegudes» de cada regió. «Donar a conèixer que existeix aquest escenari fa que fem un favor a molts municipis a l’hora de plantejar la gestió dels seus serveis sanitaris», va assegurar el conseller.

«Es tracta d’un gran pas per a Móra d’Ebre i un primer pas per a tot el país. A les Terres de l’Ebre iniciem una transformació sobre com volem gestionar el sistema sanitari», va concloure el conseller.

El conseller de Salut es trasllada aquest matí a Tortosa per visitar l’Hospital Verge de la Cinta on s’espera que expliqui l’esperat projecte d’ampliació del centre hospitalari.

Un model per a tota Catalunya
La intenció del Departament és que el CatSalut tingui un instrument de gestió a tots els territoris de Catalunya. «Hem de repensar el nostre sistema en clau territorial i de xarxes territorials per garantir la proximitat, l’equitat i que tots els centres puguin assegurar el seu futur. Cada regió ha de tenir la pròpia seva xarxa», va afegir. En algunes regions, com l’Ebre, s’hauran de crear noves entitats, però en d’altres el CatSalut ja en té una de pròpia, tot i que s’haurà de modificar la seva concepció. Així, en el nou model, cada regió sanitària de Catalunya tindrà dues «grans» potes: la de l’Institut Català de la Salut (ICS) i la nova empresa pública territorial del CatSalut.

Comentarios
Multimedia Diari