<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Castells, vins, secrets de família... i un assassinat

Oda a Vilafranca. La darrera novel·la de la historiadora Àngels Dalmau, ‘Vinyes de sang’, és tot un homenatge al territori

14 noviembre 2023 11:11 | Actualizado a 16 noviembre 2023 13:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Al món editorial hi ha obres que destil·len la passió dels seus escriptors pels temes treballats. Vinyes de sang, la darrera novel·la de la barcelonina Àngels Dalmau, editada per La Campana.

Historiadora de formació, Dalmau va escriure la seva primera novel·la, Habanera, al 1998 per la qual va rebre el VIII Premi Internacional de Novel·la Luis Berenguer i ja mai va deixar la ploma. Al llarg de la seva trajectòria professional i després de traslladar-se al Penedès, Àngels Dalmau va centrar-se en el sector públic i docent, l’activisme cultural i el món del vi. De fet, actualment és membre de la Junta de Vinseum, el Museu dels Cultures del Vi de Catalunya i treballa com a regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Molt implicada en el territori, Dalmau també ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació d’àmbit comarcal penedesenc i diverses obres de temàtica vilafranquina, entre elles es troba destacada Vinyes de sang, un llibre que confirmen que ha estat seleccionat pel BCNegra 2024.

La novel·la arranca forta: Diada de Sant Fèlix, un dels dies més importants de la població del Penedès, els Castellers de Vilafranca intenten construir un dels castells més grans que s’han vist mai, el tres de deu amb folre i manilles. La plaça esclata en bogeria en veure l’enxaneta intentar tocar el cel, però un cop descarregat només es sent un silenci sepulcral: quan s’obre la pinya, un dels castellers de la colla es troba inconscient a terra. Alguns minuts d’intranquil·litat després, es confirma la pitjor de les notícies: Jaume Roca és mort. Inicialment sembla una mort natural, però l’autòpsia ho descartarà i obrirà la pregunta clau: qui ha matat a Jaume Roca i perquè?

«Vilafranca ja no era només un poble gran, de passat regi, sinó una incipient ciutat. I a aquell món antic li costava gestionar un marc de vida canviant. Secrets inesperats que sortien a la llum com un cupatge incòmode, que tenyia l’escenari de dolor i sang»

Arrel del crim del casteller, un home ben conegut a la zona, arrenca una complexa recerca policial on, amb la pausa que demana el creixement de la vinya però sense deixar d’estrènyer l’accelerador, Dalmau ens va mostrant algunes històries amagades entre els seus habitants, enveges, odis, secrets, xantatges, retrets i venjances que passen de generació en generació, un dolor silenciat des de l’adolescència, amors callats i històries no explicades, estigmes socials, la força de les dones en entorns encara masculinitzats i fins i tot disputes econòmiques entre famílies. Àngels Dalmau ho ha volgut donar tot en la seva darrera novel·la. Sense deixar de banda que Vilafranca, les seves tradicions, la seva idiosincràsia i els seus paisatges porten un pes tan considerable en la trama, que s’acaba convertint, de forma silenciosa, en un dels personatges cabdals de l’obra.

Els castells, la festa, els cellers i la vinya, les famílies, les relacions, la terra, la diada de Sant Fèlix, els espais... fins i tot l’assassinat del Jaume Roca manté una estreta relació amb la població a qui Dalmau ha volgut homenatjar en una obra que, segons sembla, pot tindre una continuïtat literària en el futur i també a la petita pantalla. En diverses entrevistes, l’autora avançava que, tot i que no hi ha res signat ni lligat, una productora ja estaria interessada en fer una adaptació audiovisual del llibre.

$!Castells, vins, secrets de família... i un assassinat

Títol: ‘Vinyes de sang’

Autora: Àngels Dalmau

Editorial: La Campana

Pàgines: 416

Comentarios
Multimedia Diari