Els mestres d’educació primària a Espanya valoren els estudiants molt positivament en comparació amb com ho fan en altres països europeus. Aquesta valoració millor no només destaca contrastant les dades d’Espanya amb les d’altres països del sud d’Europa, com Itàlia o Portugal, sinó també amb les de França o Alemanya, fins i tot amb les de Dinamarca i Suècia. És una de les conclusions incloses en una nota publicada per Funcas amb motiu del Dia Mundial dels Docents, celebrat dijous 5 d’octubre, i que també subratlla la satisfacció professional dels mestres a Espanya.
Així, dos de cada tres mestres enquestats a Espanya (67%) qualifiquen com a “molt alta” o “alta” la capacitat dels seus alumnes d’assolir els objectius acadèmics. Una proporció encara més gran (82%) utilitza els mateixos adjectius per valorar el desig d’aquests de treure bones notes, segons una de les enquestes més recents sobre el tema, la inclosa a l’última onada de l’estudi PIRLS (Estudi Internacional del Progrés en Competència Lectora). Aquest sondeig recull l’opinió d’una mostra de 460 docents que el curs 2021-2022 impartien 4art. d’Educació Primària, cosa que obliga a fitar l’abast dels resultats.
També el comportament dels alumnes mereix a la majoria dels enquestats un judici positiu o molt positiu; entre sis i set de cada deu estan molt d’acord amb l’afirmació que el seu alumnat mostra un comportament ordenat (61%) i respectuós amb els professors (69%). En conjunt, la valoració dels mestres espanyols a cadascun dels aspectes esmentats se situa per sobre de la mitjana de la Unió Europea; més encara, les dades col·loquen Espanya entre els tres països amb percentatges més alts de satisfacció dels mestres amb els alumnes.
Aquest judici positiu s’estén a les famílies (mares i pares) dels alumnes. Set de cada deu mestres enquestats (70%) consideren que les famílies són exigents amb els seus fills, atès que mantenen expectatives altes sobre el rendiment acadèmic. Una mica més de la meitat també exalça el suport familiar al rendiment acadèmic dels fills (54%), el seu compromís per garantir que aquests estiguin en condicions d’aprendre (58%) i, fins i tot, la seva implicació a les activitats del centre (55%) ). De nou, en comparació de les dades d’altres països europeus, les opinions dels mestres enquestats a Espanya estan entre les més positives.
D’acord amb aquests resultats, tres de cada quatre mestres (76%) es manifesten molt sovint satisfets amb la seva feina, compartint en aquesta mateixa proporció l’opinió que té sentit; fins i tot quatre de cada cinc (83%) confessen que el seu treball els entusiasma, ho consideren “estimulant” (82%) i senten orgull per exercir-ho (78%). Tot i que els percentatges baixen quan se’ls pregunta si se senten valorats per la societat (51% contesta “molt sovint”), també en aquest punt la seva percepció positiva és més freqüent que entre els companys d’altres països europeus.