L’equip de govern de Tarragona ha endegat un procés d’estudi per treure a concurs la gestió del diferents espais del Museu d’Història -que engloba bona part del patrimoni romà- davant la impossibilitat de contractar més personal per aplicació de la LRSAL. Les restriccions d’aquesta llei estatal han comportat que alguns equipaments no hagin pogut obrir al públic per manca d’efectius. La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, ha avançat que el nou model, que s’implantarà l’any vinent, pivotarà sobre una “gestió pública indirecta”. Així, ha garantit que l’Ajuntament mantindrà la titularitat dels equipaments i el control de la política de preus o el contingut museístic. La proposta preveu l’obertura dels museus en dilluns i que el concessionari implanti mesures per millorar l’atenció al públic i modernitzar els recintes.
Segons l’Ajuntament, el nombre de personal subaltern del Museu d’Història ha disminuït en 22 persones des del 2011 i les vacants no s’han pogut cobrir per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals (LRSAL). Això ha fet que, en cas de baixa, alguns equipaments no hagin pogut obrir al públic, ja que la plantilla actual, formada per 25 persones, esdevé totalment “insuficient”.
La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, ha explicat que s’ha iniciat l’estudi d’un model de gestió dels museus que s’espera tenir enllestit al desembre i que es comenci a aplicar al primer semestre del 2017. L’opció preferida per l’equip de govern és la d’un model de gestió pública indirecta de curta durada -d’entre dos i sis anys-. En qualsevol cas, ha subratllat Floria, el consistori mantindrà el control dels equipaments en termes de preus i contingut museístic.
A més, l’Ajuntament afirma que aquesta decisió no afectarà al futur professional de les 25 persones que actualment té assignades el Museu d’Història, que mantindran les condicions de treball del personal actual en altres recintes o espais municipals. En aquest sentit, se’ls respectarà la seva categoria professional i se’ls podrà destinar a les escoles -on hi ha un dèficit de 16 conserges, per exemple- i a altres recintes municipals, seguint els procediments establerts i en negociació amb els sindicats.
El nou model de gestió pretén “professionalitzar” més l’atenció al públic i, entre les mesures que es contemplen, hi ha l’obertura dels museus en dilluns. Aquesta ha estat una demanda històrica del sector turístic, un sector que també es tindrà en compte a l’hora de desenvolupar la proposta. Floria ha subratllat també que el model permetrà fer una gestió més moderna de les taquilles i venda d’entrades, aplicar noves tecnologies museístiques i reforçar el manteniment i conservació dels espais.
Impuls dels projectes arqueològics
El nou model de gestió ha estat una de les qüestions que s’han tractat aquest dimarts en la comissió informativa i de seguiment de l’Àrea de Cultura, Festes, Patrimoni i Turisme, on també s’ha presentat l’impuls de diversos projectes arqueològics de cara a aquest any. Floria ha destacat el bon ritme dels projectes del Pla director del Circ, l’excavació arqueològica dels Sedassos i carrer Ferrers, el projecte del Fòrum de la Colònia o la recuperació del Teatre Romà. A més, ha apuntat que enguany s’abordarà el futur de l’espai que acull les voltes del Pallol.
D'altra banda, la regidora de Patrimoni ha explicat que Patrimoni engegarà una taula d’experts per tal d’elaborar un document dels espais de la memòria que encara falten per senyalitzar, seguint la línia engegada pel fòrum de la memòria.