La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus vol el seu triplet de Setmana Santa perquè té entre cella i cella la protecció com a fet patrimonial de la Processó del Sant Enterrament per part de la Generalitat de Catalunya. Segons ha explicat aquest dijous al matí el flamant clavari, Antoni Olmos, la proposta és a la taula de les autoritats pertinents «des que va passar la pandèmia». En tot aquest temps, la congregació degana de Reus no ha perdut l’esperança de posar aquesta processó al mateix nivell d’altres litúrgies i celebracions ja reconegudes: la processó de Les Tres Gràcies, la Coronació del Senyor i la Festa Major de Sant Pere.
“Volem un reconeixement com pertoca, tant per a la gent que hi participa com pel ric patrimoni, que és un dels testimonis que ens han cedit els nostres predecessors”, ha afirmat Olmo en un esmorzar amb la premsa previ a la Setmana Santa que la institució ha volgut recuperar aquest any. Olmo, que tot just viu la seva primera Setmana Santa com a clavari, és optimista i, per la seva part, insistirà fins aconseguir el reconeixement: “Ho hem reflectit en diferents reunions amb tècnics de la Generalitat i ho volem aconseguir perquè seria una millora per a la ciutat”.
La Solemne Processó del Sant Enterrament és un dels moments més icònics de la Setmana Santa reusenca. Organitzada per la Reial Congregació de la Puríssima Sang des de 1557, la processó desfia cada Divendres Sant a partir de les 8 del vespre i hi participen totes les congregacions, confraries i germandats de la Setmana Santa. Els 19 passos surten de la Prioral de Sant Pere, fan un recorregut pel centre de la ciutat i acaben al temple de la Sang. La mateixa processó té altres elements d’interès com la Creu dels Ollers.
Perseguir el camí de Les Tres Gràcies i la Coronació del Senyor
La Congregació de la Sang té la missió d’aconseguir una catalogació similar, en el terreny religiós, a l’aconseguida per la processó de Les Tres Gràcies i la Coronació del Senyor. La Generalitat va declarar la primera com a Festa Patriomonial d’Interès Nacional el 2010 i la segona va ser distingida com a Element Festiu Patrimonial de Catalunya el 2019 com a resposta a una petició que s’havia sol·licitat cinc anys abans.
Al marge d’aquests dos exemple –organitzats exclusivament per la Sang–, l’altra festivitat reconeguda per la Generalitat és la Festa Major de Sant Pere. Des del 2001 guarda el títol de Festa Patrimonial d’Interès Nacional per les tronades i l’extens grup festius que existeixen, tot i que al 2010 aquesta protecció es va reforçar la màxima protecció que atorga el govern català situant-la «com una de les millors del país».