Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Teatre Fortuny de Reus projecta una experiència colpidora que no caurà en l’oblit

Una ONG projecta un documental sobre el rescat de refugiats ucraïnesos al Teatre Fortuny per agrair a tothom que ha prestat ajuda de forma desinteressada

24 octubre 2024 11:04 | Actualizado a 24 octubre 2024 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una experiència colpidora i que no caurà en l’oblit. D’aquesta manera resumeixen, des de l’oenagé Acció Familiar Barcelona, l’experiència dels voluntaris que van ajudar el 2022 refugiats ucraïnesos. Per aquells volts, una empresa nord-americana, en conèixer la tasca conjunta de l’oenagé i les Monges del Verb Encarnat a Ucraïna, va interessar-se a filmar el rescat i la feina de les germanes. La vivència, doncs, va comprimir-se en un documental –Sisters of Ukraine, dirigit per Mike Dorsey i l’enregistrament va començar l’octubre del 2022.

La peça, de fet, va projectar-se ahir al Teatre Fortuny de Reus, en una trobada que va servir perquè l’oenagé donés les gràcies a totes aquelles persones que van participar a l’acció humanitària i on, entre altres, hi van ser l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i un representant del cònsol d’Ucraïna a Barcelona. El documental mostra el viatge en autobús a Ucraïna, a la recerca de refugiats des de Barcelona a Ivano-Frankiv i la tornada a la Selva del Camp, on tenen una casa d’acollida.

Durant el periple, van transportar 60 refugiats, tot de mares i infants. Al documental, surten testimonis de voluntaris i monges i es detalla l’evacuació. El documental ha rebut premis de festivals: va aconseguir ser el Best Documentary al Ferrara Film Festival 2023 a Itàlia i el Best Documentary al Valley Film Festival Los Angeles 2023 als Estats Units.

«Cal recordar que quan el focus mediàtic s’esvaeix, el conflicte no s’atura, i això és el que recorda el documental», va dir ahir Guaita, abans de la projecció. La vicepresidenta d’Acció Familiar Barcelona, Pilar Fuster, va destacar, al seu torn, la tasca de 400 voluntàries: «Elles van atendre mares destrossades per la guerra; a totes elles, gràcies». Des de l’ambaixada d’Ucraïna a Barcelona, un representant d’aquesta, va descriure: «El documental fa un retrat fidel de la realitat viscuda allà i és una eina que ho fa visible».

Els voluntaris Rafa Moreno y Eduard Llop també van parlar abans de veure’s el documental. Moreno va recordar que aquest no és un punt final, «el conflicte encara va» i Llop va remarcar que «tot i haver passat situacions de les quals pensàvem que no sortiríem, hem vist que sempre hi ha esperança».

Acció Familiar Barcelona treballa a Ucraïna des de fa més de 20 anys, amb projectes d’acollida a infants, molts d’ells orfes, i famílies en risc d’exclusió. L’agrupació va activar el primer dispositiu d’emergència en pocs dies d’esclatar la guerra el febrer de 2022. L’entitat ha portat 1.000 refugiats en aquests anys i «els hem ajudat en àmbits com ara el social i el laboral, i tant a Catalunya com a La Rioja, Palència i Valladolid, on tenim cases d’acollida», va recordar Llop ahir també.

Comentarios
Multimedia Diari