<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El pintor de Reus Marià Fortuny pren vida en un conte il·lustrat

L’escriptora Monika Escuer crea un relat de ficció per fer proper l’artista als infants, en el marc de l’Any Fortuny

05 diciembre 2024 11:08 | Actualizado a 05 diciembre 2024 11:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’escriptora Monika Escuer ha fet servir la fantasia perquè el pintor reusenc Marià Fortuny prengui vida en un conte il·lustrat, el qual du per títol Fortuny i la libèl·lula. Aquest veurà la llum en format físic, tot i que encara es desconeix la data concreta. El projecte s’emmarca dins l’Any Fortuny, que commemora l’efemèride del 150è aniversari de la mort de l’artista, i es tracta d’una iniciativa impulsada pel Centre d’Amics de Reus, entitat en la qual Escuer també està implicada. «En rebre l’encàrrec, vaig rumiar quina història fer i com la podria il·lustrar. I, un dia, en veure un bust de Fortuny al despatx del president del Centre d’Amics, Joan Mª Mallafrè, vaig inspirar-me», enceta conversa la creadora. De fet, a partir d’aquest bust arrenca el relat de ficció.

$!Detall de les il·lustracions del conte. Foto: Alba Mariné

L’autora va voler defugir cap història que resumís la vida de Fortuny i va voler afegir una mica de màgia a tot plegat, com fa a la majoria dels seus contes. «He creat un conte que servirà d’excusa perquè la canalla conegui Fortuny a través d’una història inventada i l’esmentat bust, que en realitat també està acoblat a dues figures més (una mena de libèl·lula i un infant despullat amb el braç alçat com volent agafar alguna cosa) també els he fet servir, a l’obra», detalla Escuer.

La descoberta del futbol botons

L’elaboració de Fortuny i la libèl·lula inclou detalls que donen a conèixer algunes de les activitats que es fan al Centre d’Amics així com la mateixa seu, l’edifici La Boella, casa natal de Fotuny. «Vaig assabentar-me de força coses fent la visita a La Boella amb l’associació Espais Ocults, en el marc del Reus Ocult, i molta informació l’he feta servir», manifesta. També va documentar-se amb la darrera exposició inaugurada al Museu Salvador Vilaseca, de l’Any Fortuny, i que s’anomena Marià Fortuny. Una biografia sobre paper. «Un gran detall que he descobert és que, al Centre d’Amics, es juga a futbol botons, una pràctica on s’està federat i es participa en competicions. Tot plegat, ho he volgut fer servir al conte i, per això, sovint hi surten, en dibuix, tot de botons, i el personatge de Fortuny hi juga», continua Escuer, qui fins i tot, va fotografiar la sala on es practica futbol botons a l’entitat, amb les taules que semblen una mena de futbolí.

«Crec que mostrar aquesta afició, que segueixen petits i grans al Centre d’Amics, és una forma perquè, qui no ho conegui, sàpiga de la seva existència», diu. I, tot això -sense entrar en més detalls de la història del conte- es viu a través dels ulls d’un Fortuny infant, que reviscola de bust a nen per una data especial: el 150è aniversari de la seva mort. «M’he fet tan meva la història i el personatge de Fortuny que, fins i tot, m’emociona el final», comenta l’escriptora. Les il·lustracions són d’allò més importants, ja que mostren: elements destacats de la seu del Centre d’Amics -com ara la biblioteca, les escales o la sala esmentada on es practica futbol botons-; i també personatges de la mateixa junta.

La presentació: una lectura dramatitzada

L’anunci del projecte del conte Fortuny i la libèl·lula, de Monika Escuer, va fer-se efectiu el 20 de novembre en l’acte de presentació del programa d’activitats de l’Any Fortuny del Centre d’Amics de Reus. La posada en escena va incloure una lectura dramatitzada i va comptar amb la presència d’una ballarina.

Comentarios
Multimedia Diari