La guía que ajuda els joves reusencs a trobar el seu camí

Anys enrere, els joves de famílies vulnerables anaven a l’entitat fins als 12 anys i ara ho fan fins als 19

27 noviembre 2023 20:13 | Actualizado a 28 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Cada cop més joves allarguen la seva estada a la fundació, perquè han creat un grup d’amics aquí i se senten valorats, l’amistat és un dels valors que més treballem, així com la tolerància i compartir, entre molts altres», enceta conversa l’educador i coordinador de la Fundació Mossèn Frederic Bara i Cortiella, Javier Veraguas.

Tot plegat ho explica per aprofundir en què consisteix el projecte d’orientació prelaboral i de creixement personal adreçat a adolescents i joves procedents de famílies vulnerables o en risc d’exclusió social, el qual «porta en funcionament dos anys ja i que ha rebut una subvenció de la Diputació de Tarragona recentement». Aquesta cobreix part del programa i, «d’alguna manera, contribueix a la seva continuïtat». Fonts de la Diputació corroboren que la subvenció sufaga el 70% de la despesa que comporta el funcionament del projecte i l’ajut es tradueix en un total d’11.591 euros. Aquesta quantitat s’emmarca, de fet, en la sèrie d’ajuts ja anunciats i destinats per part de l’ens supramunicipal a activitats i projectes de caire social a la demarcació, per valor d’un milió d’euros.

Les portes que s’obren

Tot tornant al projecte de la fundació reusenca, Veraguas esmenta que «aquest s’adreça a joves que han acabat 4t d’ESO, cicles formatius i batxillerat, de 16 anys en amunt» i que la finalitat principal és orientar-los perquè «quan arribin al final d’aquests estudis puguin gestionar el canvi» a uns altres. És a dir, «els ajudem a que gestionin la seva continuïtat, els guiem perquè identifiquin els seus interessos i així triïn bé quins estudis volen fer després, els indiquem quin és el camí i els mostrem quines portes se’ls obren».

L’orientació que duen a terme és tant d’àmbit laboral com acadèmica i, a més, aprofundeixen en l’àmbit prelaboral, amb cursos de marqueteria i electricitat, dels quals el Diari se n’ha fet ressò en altres publicacions. «Aquestes accions més pràctiques són d’allò més útils perquè els joves identifiquin què fan millor», apunta l’educador. Com fer el currículum o arribar puntuals als llocs, així com deixar les eines que s’han fet servir al taller un cop s’acaba la feina, «són petites coses que també anem inculcant, ja que són les que marquen la diferència».

Aquest programa atén al voltant d’una vintena de joves i «enguany hem donat pes al fet que aquests sàpiguen gestionar el seu temps de lleure apostant per activitats saludables». D’aquesta manera, els esperonen al fet que prenguin la iniciativa. Des de la fundació preparen, també, una escapada al poble de Tarrès, a Lleida.

«El programa ha anat acollint cada cop a nois més grans, si abans marxaven als 12 anys; ara, ho fan als 19», especifica Veraguas. Això «només vol dir que allò que fem a la fundació els ajuda i els és útil per a la vida; què deuen trobar que no hi és al carrer? Nosaltres creiem que tot es remet al reforç del vincle amb amics que han fet aquí», assegura el coordinador de l’entitat.

#GivingTuesday: celebrar l’acció de donar i ajudar els altres

La Fundació Bara s’adhereix, per segon any consecutiu, a la campanya #GivingTuesday, amb la qual se celebra l’acció de donar, tot incentivant les bones accions de les persones. Aquesta commemoració, que es fa efectiva cada 28 de novembre, es materialitza a l’entitat amb una campanya, a la qual s’hi ha sumat una desena de negocis de Reus. Aquests han donat diferents regals per sortejar entre les persones que facin una donació. «Ens ha sorprès la bona acollida de la iniciativa», diuen des de la fundació. Per participar en els sortejos, que es duran a terme el proper dilluns 4 de desembre, es pot visitar el web www.fundaciobara.org/givingtuesday.

Comentarios
Multimedia Diari