Per Nadal, els aparadors de les botigues també s’engalanen. I l’objectiu principal és sorprendre el client amb una composició inèdita i original. Amb una bona pila d’anys elaborant aparadors, hi ha l’establiment de roba masculina Jofré de Reus, amb presència a tot Espanya i Bèlgica. «Nosaltres plasmem records amb diferents passatges del Nadal clàssic. Hem recreat diverses etapes de la vida familiar. Podem veure maniquins amb partitures de música en clau nadales, l’emblemàtic trenet de sota l’arbre de Nadal o, fins i tot, l’organització del sopar familiar amb l’home cuinant amb el seu davantal», detalla l’expert en aparadors Rafel Pàmies, de la botiga Jofré. Projectar l’aparador ha estat una tasca «molt creativa, en tenim moltes, d’idees, i cada època té el seu encant», corrobora Pàmies.
Després de 32 anys, troben que fer aparadors no ha de decaure mai. «Els detalls més petits són els que fan que la gent s’aturi a mirar», afegeix. I és ben cert. Dues cassoles soperes col·locades curosament a dos dels aparadors són grans focus d’atracció per a la gent. D’aquestes en surt un fum, produït a partir d’una resistència elèctrica que funciona a partir d’aigua. Per als més petits, hi ha el trenet, el qual «està col·locat a la seva alçada». La marca Jofré en té més de botigues, i segons l’aparadorista, «donem fe que cadascuna té un aparador propi, amb personalitat».
L’objectiu d’oferir una bona imatge de caire nadalenc és impactar perquè entrin a la botigaEn un altre format, la botiga de roba Backstage també treu la millor estètica al seu aparador. Amb uns maniquins combinats amb una àmplia selecció de peces de roba de dona de toc parisenc, en Josep Maria Ferran i la seva germana Encarna, es posen sempre al dia. «Enguany volíem jugar amb el color rosa i hem improvisat força. Dins l’aparadorisme, quan una combinació no t’agrada, la pots canviar», explica resolt Josep Maria Ferran, qui porta des dels 13 anys dedicant-s’hi. Un dels trets que més l’entusiasma és que «no es tracta només de l’escenari, també has de vestir els maniquins, pentinar-los i col·locar complements». De fet, són unes opcions que els funcionen, ja que molta gent demana de fer-se selfies amb el seu aparador de fons. «Alguna vegada hem fet cursos d’aparadorisme, però la majoria de vegades són idees pròpies, fruit de l’experiència», corrobora Ferran.
María Barragán, de la botiga de roba de cerimònies Coquetas, creu que «és important la formació en aparadorisme. Jo tinc un petit aparador, això implica més creativitat. Has d’aconseguir cridar l’atenció», manifesta la propietària. Ella ha apostat per colors daurats amb decoració nadalenca. «La clau és triar la tela que farà de fons. A partir d’aquí, decores els vestits. Cada estació porta uns colors, unes tendències i has d’estar a l’aguait», assegura Barragán.
Des de l’Institut Superior del Comerç de Reus, Komercium, expliquen que «el coneixement en aparadorisme s’han d’anar renovant amb les tendències del mercat. Els motius per lluir un bon aparador és que el client s’aturi i acabi entrant a l’establiment», expliquen les emprenedores Meritxell Perpiñà i Andrea Lacal.