Als garants de l’ortodòxia econòmica del sistema, entre ells la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, els falta espai als mitjans per advertir que les alces salarials incrementarien la inflació. Certament, si els cambrers cobren més, repercutirà en el preu del tallat en un bar o del dinar en un restaurant. És possible que per la pujada de salari s’incrementi el preu dels transportistes, sobretot els costos d’enviament d’aquells paquets que ens arriben en furgoneta només unes hores més tard d’haver-los demanat. També és possible que si s’incrementa una mica el poder adquisitiu i amb aquest la demanda, faci créixer els preus de determinats productes com ara la roba o l’electrònica.
Amb tot, quin pes tenen aquests increments si els comparem amb els de l’energia? En un sol mes, octubre, l’IPC es va situar en un 5,5% sobre el 4% de setembre. Segons l’Institut Nacional d’Estadística aquestes dades reflecteixen l’impacte de les pujades del preu de l’electricitat i, en menor mesura, de carburants, lubricants i gas. L’increment de preu del factor habitatge, que inclou gas i electricitat i que suposa un 13,6% de l’IPC, es va incrementar un 20%. Per què paguem tots els quilowatts al preu de produir-los amb gas si part d’ells es generen des de salts d’aigua, aerogeneradors, plaques solars o, fins i tot, energia nuclear? Per què no s’han instal·lat fonts d’energia verda quan més de mig país és buit i les hores d’insolació per any són les més elevades d’Europa? Com és que s’ha estat incapaç de potenciar el ferrocarril de mercaderies allà on es necessita, mentre es construeixen línies d’alta velocitat per raons polítiques? Quin és el cost mediambiental i econòmic del transport per carretera si el comparem amb el tren? De debò algú pot creure que el veritable causant de la inflació són uns punts en els salaris, que podrien tenir un impacte molt fort en la dignitat de les persones, davant dels sobrecostos que tots paguem a l’economia financera quan compra opcions sobre productes de primera necessitat sense aportar cap valor en el procés?
Especulació, negligència en les previsions energètiques, legislació que afavoreix el benefici d’uns pocs, falta d’inversions que aportarien rèdits socials, però honestament, el problema són els salaris?