L’assoliment de les cinc competències professionals –tècniques, metodològiques, de personalitat, socials i de participació– es determinen segons criteris estandarditzats per la UE. Les dues primeres estan conformades per habilitats dures (’hard skills’) i les tres restants, per habilitats toves (’soft skills’), components de competències professionals específiques, concretes i complementàries que s’adquireixen en processos d’aprenentatge diferents.
Mentre que les habilitats dures estan contemplades de manera semblant per part de les empreses, les toves presenten diversitat quant a valoració i aplicació.
Les dures es poden assolir a través de la formació acadèmica i l’experiència professional; són habilitats explícites en la seva aplicació i fàcils de quantificar. Les toves s’assoleixen al llarg de la vida, en contextos propis d’interacció entre persones i mitjançant la tècnica d’assaig-error; és a dir, treballant; són difícils de quantificar, ja que estan directament relacionades amb el concepte d’intel·ligència emocional i es manifesten a través de les habilitats interpersonals, socials i de participació.
En un entorn incert i canviant, s’ha de tenir present el vessant humà d’interrelació i comunicació, de treball en equip i resolució de problemes. Les habilitats toves o soft skills tenen caràcter prescriptiu i són el referent actual per dissenyar línies estratègiques personalitzades i seqüenciades per aprendre nous coneixements i habilitats específiques centrades en temes tecnològics, organitzatius i de serveis, incloent el camp de la Intel·ligència Artificial (I.A).
Fan referència a codis de conducta, treball en equip, computació, arquitectura de software, automatismes, seguretat... Cal conèixer-les molt bé per oferir els millors continguts d’aprenentatge a les persones treballadores per al seu desenvolupament professional i competencial a fi que puguin anticipar-se per preveure les que caldrà utilitzar a cada moment i poder-se adaptar ràpidament i amb mentalitat oberta als diversos reptes o projectes.
El món digitalitzat i automatitzat augmenta l’interès per les competències titllades d’humanes, a més de les tècniques i metodològiques; la demanda de competències toves està en alça. És important analitzar els paràmetres que concreten la situació de l’ocupació a nivell temporal.
Els indicadors que reflecteixen la realitat del mercat laboral sobre el perfil professional que demanden les empreses han incrementat fins al 72,5%, 5 punts més que fa cinc anys. El 2023, set de cada deu vacants ofertes a Catalunya requerien habilitats d’adaptació, autogestió, capacitat de comunicació, flexibilitat, lideratge, motivació, paciència, persuasió, resolució de problemes, treball en equip, gestió del temps i actuació amb ètica.
Dins de l’actual context en el qual la presa de decisions és fonamental, la capacitat d’adaptació al canvi és una competència primordial; i la generació i la gestió del talent adient, fonamental.
S’escau una harmonització integrada en el context sistèmic, essencial per evolucionar mitjançant les premisses d’una clara visió sobre el què i el com.
El factor coherència és vital i bàsic per iniciar i desenvolupar un procés d’aprenentatge per a la retenció del talent, procés que requereix temps i l’aplicació de metodologies i estratègies adequades, connexió amb l’après i flexibilitat en els continguts i les accions relacionades.
Interessant: Anàlisi del Barómetro de Ocupaciones y Competencias (UOC-PIMEC-2023).