El sindicat agrari Unió de Pagesos denuncia que la Reserva de Caça dels Ports Tortosa i Beseit actua com a reservori de senglars que ocasionen importants danys a les zones de cultiu limítrofs. En primer lloc, remarquen, «perquè només es caça entre un 40% i un 50% dels terrenys inclosos a la reserva». Així, el nombre de batudes per quilòmetre quadrat és de 0,2, molt inferior a la mitjana global, que és de 0,9 batudes/km2, segons les dades del Programa de seguiment de senglar a Catalunya per a la temporada 2021-2022.
El sindicat remarca, en segon lloc, que es caça en unes condicions que la fan molt poc efectiva: es limita el nombre i la raça dels gossos i els dies de caça. Segons les dades de Programa de seguiment, s’han caçat de mitjana el 34% dels senglars observats a les batudes, efectivitat de caça inferior a la mitjana dels darrers cinc anys, que és del 38%.
Unió de Pagesos denuncia que des de mitjan febrer no s’ha fet cap batuda dins de la Reserva, tot i que la temporada de caça del senglar s’allarga fins a l’últim diumenge de març. «Tot plegat ha fet que les zones en les quals no es caça s’hagin convertit en llocs ideals per a la cria del senglar i, després, les poblacions es desplacen a les zones de cultiu i provoquen danys importants», denuncien.
El sindicat proposarà la modificació substancial de la gestió i dels límits de la Reserva de Caça dels Ports de Tortosa i Beseit a la reunió de la Junta Consultiva del 12 d’abril.
A més, Unió de Pagesos també exigeix al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que faci complir els plans tècnics de gestió cinegètica d’algunes àrees privades de caça que limiten amb la reserva, que van deixar de caçar al febrer, com la mateixa Reserva, «tot i els danys a l’agricultura i el risc de transmissió de malalties de la fauna cinegètica a la ramaderia».
D’altra banda, el sindicat demana la previsió d’un pla de gestió de la cabra hispànica, per evitar un possible augment població i que es repeteixi la situació de sobrepoblació i col·lapse provocat per la sarna. «Cal recordar que la cabra hispànica va ser la primera espècie a una zona de Catalunya que va provocar greus danys irreparables al patrimoni de pedra seca dels Ports i els seus voltants, a més d’haver causat, presumptament, la transmissió de tuberculosi a alguns ramats», afirmen.
Finalment, Unió de Pagesos considera que cal revisar les senyalitzacions i mapes per aclarir la situació de finques privades incloses en la Reserva de Caça.