<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Coll del Moro confirma Gandesa com a cruïlla de camins des d’antic

En marxa una nova campanya d’excavacions al jaciment ibèric, que s’allargarà fins al pròxim 29 de juliol

12 julio 2023 18:27 | Actualizado a 12 julio 2023 18:27
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Ja està en marxa una nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric del Coll del Moro, a Gandesa, a càrrec del Grup de Recerca sobre l’Arqueologia de la Complexitat i els Processos d’Evolució Social (GRACPE) de la Universitat de Barcelona.

La tasca d’aquest estiu donarà continuïtat a l’excavació de la rampa d’accés a la fortificació i al carrer d’entrada a l’assentament, així com la porta principal.

Els treballs s’allargaran fins al 29 de juliol. Segons explica el codirector de les excavacions, Rafel Jornet, un dels objectius és poder establir una cronologia per a la porta: quan es construeix i quina evolució arquitectònica té. «El que de moment sí que podem assegurar és que la porta s’utilitza en dos períodes diferents, al segle II abans de Crist (època romano-republicana) i en època ibèrica».

La investigació arqueològica duta a terme al Coll del Moro forma part del projecte de recerca quadriennal ‘La formació, desenvolupament i dissolució de la cultura ibèrica al curs inferior de l’Ebre’ que porta a terme el GRACPE amb la col·laboració de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i amb el suport de la Direcció General del Patrimoni Cultural, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Gandesa.

«És totalment excepcional comptar amb unes parets encara avui de 4 i 5 metres a la muralla, molt major si li sumem la torre. Havia de ser una fortificació imponent de fins a 14 metres d’alçada», afirma Jornet. «Amb l’equip tenim la idea que Coll del Moro era un centre polític rector d’un territori al seu voltant, com ho seria també el Castellet de Banyoles a Tivissa o Sant Antoni de Calaceit».

El jaciment, propietat de la Generalitat, és un dels més ben conservats i està declarat bé cultural d’interès nacional. «Juntament amb la necròpoli, abasta una llarga cronologia històrica, entre els segles IX aC i III dC», destaca la directora dels serveis territorials de Cultura, Victòria Almuni; «i s’ha anat excavant de forma regular des de l’any 1982», recorda per la seua banda Maite Miró, cap de servei de Patrimoni Arqueològic.

Des de la Generalitat treballaran aquest 2023 en la consolidació de les estructures més importants que s’han descobert i que puguin aparèixer. «Es considera que, de moment, és prematur presentar un projecte definitiu de senyalització i museïtzació de l’espai davant la possibilitat que noves troballes deixin el discurs obsolet», afirma Carme Bergés, cap de l’àrea de monuments i i jaciments de la Generalitat.

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, destaca també el jaciment com un element de dinamització turística per al municipi. «Mostra la importància de la nostra història com a municipi cruïlla de camins». Entre els elements del conjunt, Luz remarca també que s’hi troba el trull més antic de Catalunya i recorda la importància dels treballs per anar consolidant tot el conjunt, preservant-los de les pluges i la climatologia.

Portes obertes

El divendres 28 de juliol s’ha programat l’activitat ‘Posta de Sol al jaciment del Coll del Moro’, en el que s’oferirà un recorregut guiat per les restes del poblament, posant de relleu les darreres troballes arqueològiques, amb música i tast de cerveses artesanes inclòs.

Comentarios
Multimedia Diari