Un estudi de l’Hospital Sant Joan de Déu va impulsar l’autor canareu Lluís Ortega Giménez a escriure un conte infantil didàctic per ajudar els xiquets a estar alerta davant de desconeguts. L’informe de l’hospital pediàtric parlava de com ensenyar el fills a identificar i esquivar persones estranyes. Amb la voluntat de tractar un tema de denúncia social, Ortega Giménez ens trasllada a la infància del protagonista del seu últim llibre L’amagatall d’Evan. Així sorgeix Evan i els desconeguts (els dos llibres a Onada Edicions), una aventura exemplar escrita en doble versió, català i anglès, ambientada als anys 90 del segle XX.
Un dels millors il·lustradors català, Juanjo Macías, ha dibuixat les magnífiques imatges que acompanyen el text bilingüe. «És el millor il·lustrador que conec i va ser més que genial que acceptés la proposta d’encarregar-se de dibuixar el contingut d’aquest llibre infantil que he escrit amb tantes ganes», comenta Lluís Ortega. «Intentem explicar perquè no s’ha de confiar en desconeguts a través d’un fragment de la novel·la L’amagatall d’Evan». El petit Evan sempre feia cas dels seus pares fins que, un dia, la temptació i unes falses promeses el van superar. Els seus pares li havien repetit moltes vegades que, sota cap circumstància, mai no confiés en desconeguts. La història intenta explicar als nens la importància de parar compte i no refiar-se de les persones estranyes i mai, sota cap situació, marxar amb algú que sigui desconegut del seu entorn.
La publicació inclou un codi QR amb el qual es pot accedir a curtmetratges infantils del mateix Ortega, com ara La Caputxeta Vermella, curt estrenat aquest mes d’abril que denuncia l’assetjament.
També hi ha La llegenda de Sant Jordi, interpretada per alumnes de l’escola d’Alcanar, i altres extres de ‘l’univers Evan’. Un projecte que es va iniciar amb la publicació de la novel·la L’amagatall d’Evan, segueix amb el conte Evan i els desconeguts i clourà la trilogia el 2026 amb la segona part anomenada Evan i l’enigma de Galilea, una novel·la juvenil i per a públic adult que Lluís Ortega ja està escrivint.
Evan i els desconeguts estarà disponible per Sant Jordi i es presentarà el dissabte 3 de maig a la Biblioteca pública Trinitari Fabregat d’Alcanar. Ortega Giménez no descarta anar a explicar el missatge del conte a les escoles del municipi i de la comarca.
El llibre també conté l’estudi cedit per l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, a petició de Lluís Ortega, sobre com ensenyar als teus fills a identificar i esquivar persones estranyes. Ortega creu que un dels principals consells és «explicar si ha passat alguna cosa rara, també cal que els pares estiguen molt atents a les possibles trobades amb estranys en línia (a través de les xarxes socials)».
Segons l’informe de l’Escola de Salut de l’Hospital, si algun nen necessita ajuda ha d’acudir a una persona amb uniforme, especialment policies, guàrdies de seguretat, bombers o empleats d’alguna botiga. Si no troba a ningú amb uniforme, pot acudir a dones, persones amb nens o gent gran, i sempre és recomanable que ho faci en llocs públics.
S’ha de sospitar i demanar ajuda immediatament quan un desconegut li ofereix anar a fer una passejada o una volta en cotxe, li ofereix un regal, llaminadures o joguines. També si li demana desobeir els pares o fer alguna cosa sense permís o demana ajuda per a alguna cosa (per buscar un gos perdut, per exemple). Unes altres pistes són la petició de guardar un secret i proposicions més greus com ara que un adult intente tocar-li les parts íntimes o li demane que li toque les seues. Si es produeix alguna d’aquestes situacions, cal seguir aquests quatre passos: dir ‘no’, fugir del lloc, cridar el més fort possible i explicar a un adult de confiança què li ha passat.