Un estudi presentat ahir proposa una sèrie de modificacions per millorar el Concurs de Castells, que inclou canvis en el sistema de puntuacions, agrupar els castells per categories en funció de la seva dificultat o haver descarregat com a mínim un castell per guanyar el Concurs de Castells. El treball, anomenat Proposta per millorar el Concurs de Castells i la taula de puntuacions, també suggereix reduir de cinc a quatre les rondes del concurs, ajustar la durada del certamen, planteja la necessitat que el jurat tingui una imatge més neutral i paritària i també un sistema de prevenda d’entrades.
L’estudi, elaborat per Carles Esteve, Enric Güell i Pau Ricomà, proposa agrupar els castells en funció de la dificultat, mitjançant cinc categories dividides cadascuna en tres grups (dificultat alta, mitjana o baixa). A cada grup de cada categoria se li assignaria una puntuació (de 1 a 25). D’aquesta manera, els castells de cada categoria s’equipararien en punts. Els possibles empats es resoldrien en funció de l’índex castellístic, que ordena els castells en funció de quin és el castell que costa més veure al concurs, tenint en compte paràmetres estadístics. «Aquest índex ordena els castells en funció de la dificultat en la que el veiem a plaça», va apuntar Enric Güell, un dels autors de l’estudi durant la presentació.
Valorar els descarregats
El treball també busca donar valor als castells descarregats, d’aquesta manera, suggereix que, per tal de guanyar el concurs, com a mínim un dels castells de l’actuació ha d’haver estat descarregat. Una altra de les mesures que proposa l’estudi és dur a terme una prevenda d’entrades telemàtica i, en cas que la demanda superi l’oferta, fer un sorteig mitjançant un número de registre.
Els autors també plantegen la necessitat que el jurat transmeti una imatge més neutral i paritària, evitant vestir indumentària de la pròpia colla castellera. «Habitualment els membres del jurat van amb la camisa de la seva colla, i creiem que haurien d’anar amb una indumentària neutral», va exposar Carles Esteve, un dels autors. També apunten al fet que el jurat disposi d’una base de dades pròpia així com el fer un seguiment dels resultats i la seva verificació.
Durant la seva intervenció, Pau Ricomà, un dels autors, va apuntar que el que pretenen amb l’estudi és «transportar al concurs de castells aquelles sensacions que tenim a la plaça. Els aficionats no comptem els punts, però sabem qui ha guanyat. La nostra idea es que el concurs sigui molt semblant al que passa a les places».
L’estudi també suggereix que el Concurs de Castells hauria de ser reconegut com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. Per últim, els autors consideren que s’hauria de celebrar un gran acte de reconeixement de tots els mèrits aconseguits l’any següent del concurs, per tal de posar en valor actuacions de les colles durant el certamen.
El treball ha estat possible gràcies a l’Ajut a la Recerca convocat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) i la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller.