<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Festivals singulars, la proposta dels micropobles de la Conca per mantenir-se vius a l’estiu

Montbrió de la Marca organitza un maridatge de vins i parés i Vallfogona de Riucorb recupera el Bla Bla

27 julio 2023 07:19 | Actualizado a 27 julio 2023 07:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són diversos els micropobles de la Conca de Barberà que des de l’última dècada es bolquen cada estiu en organitzar festivals singulars per dinamitzar el municipi i fer pinya entre els veïns. A Montbrió de la Marca viuen durant tot l’any una dotzena de persones, mentre que els caps de setmana, i sobretot a l’estiu, es quadruplica la població, arribant als 50 - 60 habitants. Els dies 29 i 30 de juliol i des de fa nou anys, organitzen un maridatge de vins i paté, un esdeveniment que “ajuda a mantenir el poble viu”, tal com explica una de les coorganitzadores, Mercè Borràs a l’ACN. A la mateixa comarca, a Vallfogona de Riucorb, recuperen aquest cap de setmana el festival de narrativa oral Bla Bla, coincidint amb l’Any Rector de Vallfogona.

Els veïns de Montbrió obriran les seves cases i en cadascuna d’elles, dotze en total, els visitants podran degustar un vi de la Conca de Barberà i un paté. Borràs destaca que és una manera de mostrar “l’hospitalitat” del poble cap als forans. Justament, es va escollir aquest aliment perquè el poble compta amb una fàbrica de patés, l’única indústria que hi ha al terme.

Aquests dies els montbrionencs estan deixant-ho “tot a punt” pel pròxim cap de setmana. Alguns encara passen l’escombra, envernissen portes o compten les caixes de vi. Borràs comenta que també és una manera de “retrobar-se” entre el veïnat. Fa 30 anys el poble tenia una cinquantena d’habitants, però la població ha anat envellint o marxant a les ciutats. “És una manera de fer una unió més grossa entre nosaltres”, explica la coorganitzadora del maridatge. Ara ja pensen amb la pròxima festa, un cicle de concerts quilòmetre zero amb músics vinculats al micropoble, que podria arribar l’any vinent.

Recuperació del Bla Bla

Un context demogràfic semblant al de Montbrió és el de Vallfogona de Riucorb. Viuen una cinquantena de persones durant tot l’any, mentre que a l’estiu arriben a les 400. El divendres 28 i el dissabte 29, així com els dies 4 i 5 d’agost, el poble recupera el festival Bla Bla, que va deixar de celebrar-se el 2017. Ho fa coincidint amb l’Any Rector de Vallfogona i gira al voltant de la narrativa oral. “Antigament, els avis explicaven contes a la vora del foc als seus nets”, recorda Núria Bonet, una de les impulsores del Bla Bla. A més, el festival també té l’objectiu de donar a conèixer la figura del Rector de Vallfogona a les noves generacions.

El certamen va sorgir a partir d’una idea de la mateixa Bonet arran d’un postgrau de gestió cultural. A poc a poc, hi va sumar diverses persones, “bàsicament dones”, destaca mentre anomena diverses cases del poble: “l’Esther de Cal Farré, la Glòria de Ca l’Ànima el Querri”. “La recuperació és possible perquè ens hem unit moltes vallfogonines”, insisteix.

Descentralitzar la cultura

Bonet ressalta la importància d’aquestes propostes: “la cultura se centralitza a les grans capitals i els pobles petits es queden sense oferta cultural”. “S’ha de descentralitzar la cultura, també perquè els pobles tinguin vida”, coincideix amb Borràs.

Vallfogona i Montbrió no són casos únics. El primer cap de setmana d’agost, Conesa que compta amb una població semblant a la de Vallfogona, acollirà el Mercat Vell, amb parades on s’exposen antiguitats i objectes d’època.

Un altre exemple és el micropoble de les Piles amb uns 200 habitants. És la seu del festival Danseu, un certamen de dansa i moviment que enguany arriba a l’onzena edició i que ha esdevingut un referent com a cicle d’arts en viu en un territori rural. L’any passat va arribar al seu clímax amb una proposta participativa que va consistir a recuperar espectacles d’anys anteriors, però llavors, interpretats pels mateixos veïns del poble. Enguany se celebrarà el cap de setmana de l’11 i el 12 d’agost.

Comentarios
Multimedia Diari