Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els veïns dels Garidells descobreixen i trepitgen un castell remodelat

Ahir es va presentar en societat, per veure què en pensaven les persones, a més de poder observar les diferències d’abans

03 abril 2023 11:15 | Actualizado a 03 abril 2023 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Expectativa i ganes de veure com havia quedat el castell és allò que es respirava entre els garidellencs i les garidellenques. Diferents persones grans, i famílies amb infants van decidir participar de la visita guiada i el dinar popular per inaugurar el castell. Abans de les onze del matí -hora prevista per la visita- ja s’havien agrupat a la costa, abans d’arribar i anaven comentant què n’esperaven de tot plegat.

Amb uns minuts de retard començaven les explicacions. El primer a obrir l’acte era l’alcalde dels Garidells, Marc Bigordà, qui destacava per sobre de tot que feia «goig» veure la plaça, que hi ha just davant el castell, tan plena, i que la major part de les persones assistents fossin veïns i veïnes, però també habitants dels municipis del voltant. També tenia un moment per agrair a totes les persones que han contribuït amb la feina, i assegurava que «més endavant es farà una inauguració com toca».

Tot seguit era el torn de les explicacions d’un dels arquitectes que han tirat endavant tota la iniciativa. Es tracta de Miquel Orellana, membre del despatx d’arquitectures ‘Sofrito’. Ho ha tirat endavant juntament amb el seu company Rubén Heras. Orellana feia moure als assistents perquè poguessin tenir una bona perspectiva del castell.

A partir d’aquí els explicava que la feina havia començat el 2016, quan en una primera fase s’havia recuperat la torre oest, que estava al punt del col·lapse. L’any 2020, en plena pandèmia, es feia una segona fase. Es tracta, de la intervenció que van realitzar a l’interior per consolidar el castell, a més de la del mur nord, perquè estava a punt de caure.

Finalment, entrava en matèria, i explicava que ara s’ha acabat la fase tres, i la fase quatre. Han excavat diferents parts del castell, i això els ha portat bones notícies. Una és que ha aparegut una altra torre, paral·lela a l’oest, que asseguren que devia ser igual d’alta, tot i que ara no ho sembli. Això els fa afirmar que les dues torres aguantaven la porta d’entrada. L’arquitecta explicava que la portalada era del segle XV, tot i que el castell data del segle XII. És un espai amb una volta apuntada.

També han habilitat tota la zona interior. L’alcalde deia que «la fase tres i quatre era la posada en ús».

Un cop fetes aquestes explicacions, just davant l’entrada, a la plaça, s’animava la població a accedir-hi. També es feia un apunt, i és que la barana de les escales que pujaven al castell hi havia unes trenes fetes amb corda entre els seus buits, i comentaven que això ha de ser d’alumini, però no havien arribat a temps, i havien decidit garantir la seguretat d’aquesta forma.

Un cop amb tothom dins el recinte, es continuaven amb les intervencions. Orellana comentava a tots els presents, que «tot i haver pujat els esgraons, allò antigament era la planta baixa del castell». Per tant, els usos d’aquella zona era per als serveis.

Això fa que es pugui observar un recipient d’on es recollia l’aigua de la pluja, per a poder-la utilitzar. A més també es pot veure un element de cuina, i fins i tot una menjadora pels animals, per això creuen que aquests podien arribar fins allí i entrar.

Just al costat, afirmaven, hi havia un espai obert, una espècie de pati. Asseguraven que era a l’estil dels castells gòtics. A partir d’aquí, pujaven a les dues torres, i al primer pis, la planta noble. Creuen que una de les torres devia ser l’habitació dels nobles, on feien vida. Més enllà dels dos pisos que hem comentat, també comentaven que hi havia una planta més, les golfes.

L’alcalde dels Garidells explicava que no tot el projecte s’acaba aquí. Bigordà anava explicant que «falta informació sobre la història del castell. Per això ara hem contactat amb un historiador i arqueòleg que té certa reputació a Catalunya, per poder tenir més informació sobre ell».

Esperen que a finals d’aquest 2023 puguin tenir algunes respostes a les preguntes que tenen. De fet, són conscients que va formar part de Santes Creus, i que abans que quedés en desús va ser més una casa fortificada més que un castell, però «hi ha un buit d’informació entre segles».

A més d’això, estan treballant en una nova fase per consolidar la torre, i la part del mur nord. El cost de les dues últimes fases que s’han realitzat han tingut un cost de 270.000 euros.

A hores d’ara per accedir al castell serà sota demanda, no estarà obert al públic 100%, ja que encara s’han d’acabar algunes coses.

Comentarios
Multimedia Diari