<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

400 empreses i 3.000 treballadors ‘participaran’ en un simulacre del Plaseqta

Serà el proper 30 de novembre al polígon industrial Constantí. Consistirà en un accident fictici en una empresa de tractament de residus

15 noviembre 2023 17:44 | Actualizado a 15 noviembre 2023 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El simulacre del Plaseqta que es farà el pròxim 30 de novembre al polígon industrial de Constantí englobarà 400 empreses i 3.000 treballadors d’aquesta àrea industrial.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat l’actuació, que consistirà en un accident fictici en una empresa de tractament de residus i que farà intervenir tots els serveis de seguretat i emergències, a més d’ajuntaments i els ciutadans de Constantí.

A la vegada, Elena ha anunciat que aquest dimarts el Govern ha aprovat treure a concurs la compra d’uns 500 sensors de risc químic que permetran perimetrar 46,5 quilòmetres a l’entorn del polígon petroquímic del Camp de Tarragona.

L’accident simulat es produirà a les 11 del matí a l’empresa Sarpi, dedicada al tractament de residus. Allà es crearà un foc que crearà un núvol tòxic i deixarà treballadors ferits. Això obligarà d’una banda al personal del SEM a evacuar els afectats, als Bombers a extingir l’incendi, als Mossos d’Esquadra a controlar els accessos al polígon i al CECAT de Reus a coordinar tota la gestió de l’emergència.

Sirenes

A més, sonaran les dues sirenes d’avís d’accident químic del polígon industrial, els empleats de les diferents empreses s’hauran de confinar, s’activaran equips que mesuraran la qualitat de l’aire i la població de Constantí rebrà un missatge d’avís al telèfon mòbil. «Ho provarem tot alhora, durant una hora i ens haurem de coordinar», ha afirmat el conseller. Així mateix, també s’alertarà l’aeroport de Reus, i als ajuntaments i empreses de la zona.

Aquest serà el primer simulacre de risc químic que estarà gestionat al 100% des de l’edifici del 112 de Reus i permetrà activar el comitè tècnic i el comitè assessor del Plaseqta. En aquest sentit, Elena ha apuntat que a la sala del CECAT ja hi ha operatiu el servei d’atenció d’emergències químiques les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.

Per això s’han format vuit persones, del territori i amb formació específica en la matèria. «Garanteixen que hi hagi algú només pendent de rebre trucades vinculades al Plaseqta i al risc químic», ha manifestat el titular d’Interior.

Prèviament al simulacre es faran fins a vuit sessions formatives als treballadors de les empreses sobre risc químic per tal que sàpiguen com actuar en cas de sinistre. «Els ajuntaments són els que més ens reclamaven que s’havien d’aplicar -els simulacres- i concretar. Estem fent els deures», ha afirmat.

Sensors

El Govern ha aprovat una partida plurianual de 2,4 MEUR per publicar el concurs per a l’adquisició d’uns 500 sensors de risc químic que donaran cobertura a un perímetre de 46,5 quilòmetres a l’entorn del polígon petroquímic del Camp de Tarragona. Elena ha avançat que el plec es publicarà abans de Nadal. «Són una segona garantia a la de les empreses per detectar fuites», ha dit.

El conseller ha recordat que fa uns mesos es va dur a terme una prova pilot amb 50 sensors que «va funcionar». «El que farem ara és notable. No tenim coneixement de cap lloc en que es faci un mecanisme d’aquesta magnitud d’un perímetre tan gran i de tants productes», ha assenyalat.

En concret, els sensors analitzaran vuit productes diferents, que segons Elena estaran calibrats amb uns paràmetres «una mica per sota» dels límits permesos. Així doncs, les alertes «saltaran» abans d’assolir aquests llindars perquè els equips d’emergències puguin reaccionar amb més anticipació.

El subdirector general de programes de Protecció Civil ha explicat que són les vuit substàncies que hi ha al complex petroquímic que tenen més probabilitats de «produir un núvol tòxic a l’exterior». «No a tot arreu s’analitzaran els vuit productes, sinó que serà en funció de la zona», ha concretat Elena.

Amb tot, el conseller ha manifestat que els sensors no substitueixen «el compromís de les empreses de les seves obligacions per avaluar i detectar fuites, però és un control afegit en cas que hi hagi mancances».

Comentarios
Multimedia Diari