Ryanair té previst créixer a l’Aeroport de Reus aquest 2025 tot i les retallades que està aplicant a altres aeròdroms regionals, però descarta, almenys a curt termini, recuperar la base operativa que havia marcat els anys de màxima esplendor de les instal·lacions reusenques.
La base s’havia inaugurat el novembre del 2008 amb l’estrena de cinc rutes –Santiago de Compostela, Santander, Sevilla, Palma de Mallorca i París– i va arribar a tenir fins a tres avions a l’estiu i un durant la temporada d’hivern. Va ser molt exitosa. Qui no va agafar algun d’aquells vols barats de cap de setmana? Però la companyia va decidir desmantellar-la l’octubre del 2011, poc després d’haver començat a operar a Barcelona-El Prat, al desenllaç d’un intens pols i esgrimint «incompliments» en els acords per mantenir-se al territori.
Ara, la low cost apunta que la possibilitat d’obrir una nova base a l’Aeroport de Reus està contemplada en el seu pla de creixement a Espanya, que marca els passos que seguirà d’aquí al 2030. Però, «amb les condicions actuals de taxes imposades per Aena, el projecte no és viable en aquests moments», especifica. «Tot i això», puntualitza Ryanair, l’aerolínia irlandesa manté «la porta oberta per seure a negociar tant amb Aena com amb les autoritats regionals, amb la finalitat de trobar una solució que permeti desbloquejar aquestes oportunitats de creixement».
Al seu torn, Aena ja va respondre fa uns dies sobre les taxes i va aportar xifres: «La tarifa mitjana que les aerolínies pagaran a Aena pels seus serveis aeroportuaris a partir de l’1 de març d’enguany es mantindrà congelada en 10,35 euros per passatger» i «als aeroports regionals (...) hi ha incentius comercials (...) que permeten que les tarifes aeroportuàries baixin fins als 2 euros».
Fa quinze dies, Ryanair va anunciar que cancel·lava tots els seus vols a Jerez i Valladolid i reduïa el trànsit a Vigo, Santiago, Saragossa, Astúries i Santander aquest 2025, el que suma una pèrdua de 12 rutes i uns 800.000 seients per «les excessives taxes» i «la falta d’efectivitat dels plans d’incentius d’Aena».
Reus esquiva aquesta dinàmica i tindrà més bitllets que el 2024, tot i que la companyia encara no concreta quants. Ryanair diu que ho fa «malgrat les dificultats que afrontem en altres aeroports regionals. El nostre objectiu és seguir fomentant la connectivitat i el desenvolupament econòmic local».