<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Pagesos i la sal als pous: «Aquí abans tenia el doble d’avellaners»

La conductivitat de l’aigua que els pagesos fan servir per regar ha augmentat. Malgrat tenir recurs per alimentar els avellaners, els maten sense voler

29 marzo 2025 21:47 | Actualizado a 30 marzo 2025 07:00
Se lee en 3 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Fa uns dies, Unió de Pagesos denunciava que la conductivitat dels pous del Camp de Tarragona havia augmentat considerablement. Fins al punt que, en algunes zones, estava provocant la mort de molts cultius.

La conductivitat és la quantitat de sals amb què compta l’aigua, en aquest cas, la dels pous i mines que abasteixen els camps. L’arbre més sensible a aquesta conductivitat és l’avellaner, que també coincideix amb una de les plantacions majoritàries del Camp de Tarragona.

Alguns punts on s’han detectat pous amb conductivitat alta són pobles com la Selva del Camp, Riudoms o Valls. «Fa més de 25 anys que pateixo problemes de conductivitat», assegura el Josep Eloi Sans, pagès de la Selva del Camp. Una de les seves finques es troba a tocar de l’Ermita de la Paretdelgada, i té un pou de només 40 metres de profunditat. «Aquest pou té 1,8 deciSiemens per metre (dS/m)», diu el pagès. «L’avellaner aguanta entre 0,7 o 0,8 dS/m. Ara veureu tot el que se m’ha mort».

El Josep ens acompanya a veure tota una renglera d’avellaners secs. «La primera vegada que l’aigua em va matar arbres, el nivell de salinitat estava per sobre dels 3,5 dS/m». Ell mateix assenyala una culpable: diverses fàbriques del polígon de la Selva.

Sota la pregunta de quants avellaners ha perdut durant aquest temps, no dubta ni un segon: «Aquí, hi havia dues hectàrees. Ara no en queda cap», mentre assenyala un camp buit. «En una altra finca tinc quatre hectàrees, i en perdré una i escaig més».

Tot això es tradueix en: «Zero producció. Abans treia 80 o 90 sacs. Aquesta última campanya ja no les vaig plegar». Davant aquesta situació, el Josep és poc optimista: «Ho perdré tot. He tornat a plantar, però el que està brotant, ho fa malament».

Arbres secs

Un altre testimoni és el del Sergi Martín, que té camps a la zona de Vilallonga. En el seu cas, apunta a l’abocament de les aigües residuals del poble del Rourell, on no hi ha depuradora. «Aquí estem donant 2 dS/M. En aquesta filera d’avellaners hi hauries de veure el doble que hi ha», explica el pagès. «El principal problema és la pèrdua de vigor de l’arbre, ja no broten amb ganes. Avellaners d’altres parades estan molt més plens».

En el seu cas, no està matant directament l’arbre, sinó que està assecant l’arbre i afecta en la seva producció. El Sergi ens ho demostra: toca una branca i se la queda a la mà, el tronc està completament sec. L’aigua amb sal el que fa és evitar que l’arbre es pugui alimentar correctament, per molt reg que se li faci.

La pluja ha ajudat?

Una de les problemàtiques que ha agreujat aquesta situació és la sequera. Els nivells crítics als quals ha arribat l’aigua dels aqüífers del subsòl ha fet que les sals guanyin importància i la conductivitat també augmenta.

Els darrers dies, la pluja ha tingut presència arreu de la demarcació de Tarragona, però tot i això, els pagesos lamenten que no ajudarà a reduir la conductivitat. El Josep ho remarca: «Això no ho soluciona la pluja. És problema que hem tingut sempre».

És un aspecte que també ha detectat el seu company de sector. «Si plou, l’efecte s’amortigua, però quan torni a faltar aigua, passarà el mateix. Mentre la sal s’acumuli al terra, el problema continuarà: aquesta es filtrarà i l’aigua que hi ha als aqüífers ho arreplegaran tot», apunta el Sergi.

«Impotència»

Davant aquesta situació, el Josep ja no sap què fer. «Fa anys que vaig darrere de la justícia perquè hi posin solució, i em diuen que el meu pou és salat perquè ha entrat aigua del mar. Com pot ser, si estic a la Selva que està a 200 metres per sobre del nivell del mar i aquest pou només té 40 metres de profunditat? És impossible».

Josep Eloi Sans (pagès): «Ho perdré tot. He tornat a plantar, però el poc que està brotant, ho està fent malament. He matat els arbres sense voler»

«Jo tenia aigua, no he patit sequera. Els arbres els he matat sense saber-ho. Quan hem fet les proves de les sals ho he entès tot». La seva cara ho diu tot: «Impotència». La seva poca esperança pel futur parla igual.

En el cas del Sergi, es podria haver trobat una solució, encara que sigui temporal. Com que el seu cas depèn de les aigües fecals provinents del Rourell, han parlat amb l’Ajuntament del poble. «Ells mateixos van veure que allí tenien un problema i li van donar una solució transitòria fins que tingui la depuradora». El consistori s’ha compromès en emmagatzemar aquesta aigua a través de camions cisterna i dur-la a una séquia. «Tot i això, la depuradora no preveuen que arribi fins a l’any 2027, i les cisternes són molt cares. Dubto que estiguin tot aquest temps amb aquesta despesa».

Conductivitat a l’aigua

La conductivitat és el nivell de sals que conté l’aigua del subsol. Aquesta és natural en el transcurs dels rius, el moviment de l’aigua... però s’ha vist alterada amb l’activitat humana, sobretot amb l’abocament d’aigües residuals que no estan tractades o les que surten de depuradores.

Sergi Martín (pagès): «Si plou, l’efecte s’amortinua, però quan torni a faltar aigua, passarà altra vegada el mateix»

L’arbre que és més sensible a aquesta salinitat és l’avellaner. Casualment, un dels més cultivats al Camp de Tarragona i que, per tant, es veurà altament afectat. Aquest suporta fins a 0,8 dS/m. A partir d’aquesta xifra, la producció minva i també afecta l’arbre fins a dur-lo a la mort.

Altres cultius que es veuen afectats són l’ametller i la vinya, que suporten fins a 1 dS/m; l’olivera que aguanta fins a 1,8 dS/M; i el garrofer que arriba als 4 dS/m.

Unió de Pagesos ha demanat aquesta setmana un canvi en la legislació per a evitar que aquest problema vagi a pitjor.

Comentarios
Multimedia Diari