<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Angoixats pel preu de lloguer de locals comercials: «Reus sembla Barcelona»

Entitats comercials es mostren preocupades pel tancament i l’alta rotació de botigues al centre de la ciutat

03 abril 2025 18:09 | Actualizado a 04 abril 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El comerç de Reus suma un pal més a la roda. A la falta de relleu generacional i a la pèrdua de comerços històrics s’hi afegeix una nova preocupació: el preu del lloguer dels locals comercials. Una qüestió que s’intensifica al centre de la ciutat i que qualifiquen de «greu».

Segons han explicat les dues principals entitats comercials de Reus al Diari, aquesta problemàtica es concentra en els principals carrers comercials de la ciutat, com són el carrer Monterols i el Llovera, a més dels adjacents per on també hi ha una gran afluència de persones (per exemple, el carrer Jesús, el Galanes o les famoses ravals).

Aquesta tendència de preus va tenir una lleugera «pausa» l’any 2020, a causa de la pandèmia per la Covid. Segons Gemma Molner, representant del Tomb de Reus, aquell any hi va haver un «descans», però des de llavors, «tot ha tornat a pujar fins a enguany». «L’economia s’ha recuperat, els llogaters ho saben i se n’estan aprofitant», remarca.

Rosa Lucas, presidenta d’Unió de Botiguers, també assenyala el mateix problema: «Al carrer Monterols i Llovera hi ha locals que estan arribant a costar cada mes fins a 7.000 i 8.000 euros. Això sembla Barcelona, i no ens hi podem equiparar en aquest sentit».

Totes dues apunten que aquesta tendència a l’alça es dona arran de la llei de l’oferta i la demanda, però diuen que pot estar esbiaixada. «La gent es pensa que és proporcional la gent que pot passar per davant d’una botiga a les vendes que fas. És clar que es ven al centre de Reus, però és insuficient per a pagar lloguers tan alts. Els comerços petits, encara que et vagi bé, és un problema», lamenta.

«No només paguem lloguer: s’ha de pagar l’assegurança, els impostos, l’electricitat, el producte... la llista és llarga!», diu amb un riure irònic la representant del Tomb.

Locals tancats

Per aquest fet, diuen que hi ha molts locals que estan tancant. En algunes ocasions, no tornen a obrir, però també s’està notant aquesta tendència perquè hi ha rotació de botigues. Aquest canvi tan continu de negocis denota, segons les dues portaveus, que els comptes no surten, i assenyalen com a principal causant aquest augment de lloguer. «L’ideal per a Reus seria que es poguessin arrelar els negocis, seria senyal que les coses funcionen», diuen des d’Unió de Botiguers.

«El que està fent és que, si es tracta d’un comerç especialitzat (és a dir, que el producte és bastant únic i els clients continuaran venint), aquestes petites botigues s’estan movent a carrers secundaris, on el lloguer no és tan problemàtic», diu Molner.

Un problema des dels 2000

El problema se centra en el preu de lloguer que les dinàmiques de mercat està establint en funció de l’oferta i la demanda. «És un problema que no ve d’ara, però des que van començar a arribar les cadenes i les franquícies als anys 2000, tot ha anat empitjorant», explica Gemma Molner.

Segons explica ella mateixa, en aquella primera dècada del nou segle van arribar «franquícies i cadenes» en aquesta zona de la ciutat. Que aquests poguessin aterrar a Reus durant aquella època va fer que els lloguers «es disparessin».

Segons Molner, amb l’arribada d’aquests negocis al centre de Reus, els preus van pujar molt: «Aquestes grans empreses es podien permetre pagar tots els diners que costaven els locals de més, però per a un petit comerç és un problema».

La presidenta d’Unió de Botiguers també ha assegurat que «l’Ajuntament ha intentat regular-ho» en diverses ocasions, però com que «depenen dels propietaris, és molt complicat» posar-hi algun tipus de limitació.

Les entitats comercials miren amb preocupació aquesta evolució, encara que saben que els hàbits de consum han variat molt entre la ciutadania i assenyalen a un problema generalitzat que posa en perill el futur del petit comerç.

Comentarios
Multimedia Diari