<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Maspujols engega la maquinària per a crear una comunitat energètica

A través dels Fons de Transició Nuclear es plantegen instal·lar plaques i repartir el consum entre els veïns interessats

04 abril 2025 10:55 | Actualizado a 04 abril 2025 13:23
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

L’Ajuntament de Maspujols ha plantejat als veïns del municipi un nou servei públic de generació d’energia, també coneguda com a comunitat energètica.

Aquest servei consisteix que l’Ajuntament, gràcies als Fons de Transició Nuclear, instal·larà plaques solars a la teulada de la pista poliesportiva. «Allà hi instal·larem plaques per a poder cobrir l’energia que consumeixen els edificis municipals», explica l’alcalde de Maspujols, Jose Antonio Rodríguez.

A més d’aquesta primera instal·lació, el que es plantegen és en augmentar el nombre de plaques fotovoltaiques i que, les restants, puguin ser d’ús públic. «A través d’una concessió, els veïns podran comptar amb les plaques solars que necessitin, en funció del consum que tenen al seu domicili», explica Rodríguez.

Sessió informativa

L’Ajuntament instal·larà unes 160 plaques per a donar servei al mateix consistori i edificis municipals. Això suposarà un estalvi de gairebé 20.000 euros cada any. A aquesta quantitat, es podran afegir fins a 290 plaques més, en funció de la demanda que hi hagi per part del veïnat. Des de l’Ajuntament asseguren que, abans de fer la instal·lació de totes aquestes plaques, volen saber quin és l’interès per part dels veïns i veïnes de Maspujols.

L’alcalde explica que és un projecte sobretot pensat en aquelles cases del centre del poble, del nucli antic, «que estan mal encarades a la llum solar, o que per motius arquitectònics no puguin suportar el pes de les plaques. Però la idea és que puguin accedir-hi tots els veïns del poble indiferentment d’on visquin». Uns edificis que, per tant, no tenen les millors condicions per a fer instal·lacions com aquestes.

Aquest dijous s’ha celebrat una reunió amb els veïns interessats a conèixer el projecte i resoldre dubtes. A partir d’ara, els veïns poden presentar a l’Ajuntament els seus consums elèctrics dels últims mesos perquè el mateix consistori els pugui fer una simulació de quantes plaques haurien de tenir per a poder cobrir les seves necessitats: «Normalment, amb el tipus de concessions que es fan, s’amortitzen en una mitjana de cinc anys, i els acords arriben als trenta anys. Per tant, surt molt a compte», assegura l’alcalde.

Inicis des de la Vall Sostenible

Aquest projecte ha estat impulsat gràcies als Fons de Transició Nuclear, encara que la idea fa anys que es cuina en col·laboració amb l’entitat ‘La Vall Sostenible’. És una entitat que vol aconseguir formar una comunitat energètica en pobles com l’Aleixar, Vilaplana i Maspujols. «Fa temps que ho treballem amb ells, però ara que hem tingut l’oportunitat de tenir a l’abast els Fons Nuclears, ha estat una oportunitat perfecta per a tirar-ho endavant», celebra l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari