<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Joves reusencs amb autisme trenquen estigmes per combatre l’atur

L’acte, emmarcat amb el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme, es va celebrar a El Círcol de Reus

03 abril 2025 00:18 | Actualizado a 03 abril 2025 08:11
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Temas:

«Trobar una feina sempre va ser molt difícil. Quan aconseguia arribar a les entrevistes, acostumava a rebre una negativa. Quan finalment trobava algun lloc de treball, no estava adaptat a les meves característiques, i això afectava la meva autoestima i em generava dubtes sobre mi mateixa». Aquest és el testimoni d’Ana Laura, tècnica en administració i documentació sanitària, que reflecteix el context general amb què moltes persones amb condició d’autisme han de conviure a l’hora d’accedir al món laboral.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, l’Associació Supera’t i el la Fundació Pere Mata van organitzar una xerrada a El Círcol per reivindicar els drets laborals de les persones amb TEA i visibilitzar les barreres que afronten per trobar feina. Segons van apuntar aquestes entitats, entre el 76% i el 90% de les persones amb autisme estan a l’atur.

Deslligar-nos dels prejudicis associats als processos de selecció per posar en valor les habilitats excepcionals que poden aportar les persones amb TEA, com el grau de concentració o anàlisi, van ser els principals trets destacats.

«Vaig patir assetjament durant tota la meva etapa escolar. No vaig tenir la sort de gaudir-la. Treballant al negoci familiar m’he trobat amb una activitat que m’agrada», va expressar Pere Marsal, treballador de la cristalleria emblemàtica que porta el seu cognom. Tal com va explicar, el treball a Cristalleries Marsal li ha permès canalitzar aquesta concentració cap a una activitat que el motiva, conegut com a hiperfocus, i el seu objectiu és que la botiga assoleixi el centenari 100. «Jo he tingut aquesta sort, però altres amics no han tingut les mateixes oportunitats», va afegir.

«A vegades ens perdem en les creences limitants i no veiem més enllà del potencial de les persones amb TEA. Hem de mirar d’extreure totes les potencialitats que ofereix el pensament diferent de les persones amb autisme, no posar-hi barreres», va apuntar Miriam Gonçalves, monitora ocupacional del Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata.

Per la seva banda, Míriam Torre, psicòloga de Supera’t, va recordar que a totes les empreses es fan adaptacions segons les necessitats dels treballadors: «Es tracta d’entendre algú tal com és. Aquestes adaptacions poden ser tan senzilles com oferir una taula en un espai més tranquil o permetre l’ús de taps per a les orelles».

Comentarios
Multimedia Diari