Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Gaudir la Tronada en realitat virtual ja és possible

L’exposició ‘I la festa continua’ és un viatge visual per l’històric patrimoni local: d’imatges del segle XX a noves tecnologies

23 julio 2024 21:06 | Actualizado a 24 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Descobrir la vitalitat cultural de Reus, especialment de les festes majors de Sant Pere i de Misericòrdia, ara és possible al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR). L’exposició I la festa continua, nascuda després de l’Ara toca festa, convida la ciutadania a visitar la identitat cultural reusenca i gaudir de les històries que amaga cada objecte i cada fotografia. La mostra està oberta al públic fins al 31 de desembre de 2025 i l’entrada és gratuïta. El recorregut culmina amb l’experiència més especial pels reusencs i les reusenques: viure la Tronada en realitat virtual.

Les festes majors de Reus són la manifestació de l’abundant herència cultural de la ciutat. El CIMIR rep aquesta exposició després del tancament del Museu d’Art i Història de la Plaça Llibertat, antiga seu, per obres de reforma. L’objectiu és ensenyar, a través d’un viatge visual, algunes de les peces més emblemàtiques de les festes de Sant Pere i de Misericòrdia, com són els vestits dels Diables i els mascles de la Tronada. D’entre tot el material que conserva el Museu de Reus, les gralles llargues i altres elements musicals així com els Nanos, són presents a l’exposició i permeten al públic gaudir d’un ampli patrimoni reusenc.

Àlex Cervelló, coordinador del CIMIR, explica al Diari que de les 6.000 fotografies de festes majors, s’han seleccionat acuradament 80 per mostrar a la ciutadania l’evolució de les festivitats. Una exposició que permet gaudir d’una altra versió de les celebracions reusenques: la fotografia més antiga és de l’any 1889. Un recorregut variat: fotografies del segle XX, barrejades amb vídeos de les celebracions en l’actualitat i explicacions amb cartells pels visitants. La Mulassa i la Vitxeta esperen a l’última sala de l’exposició.

A través d’unes ulleres

Dues ulleres de realitat virtual permeten al públic gaudir de l’esclat dels mascles plens de pólvora al Mercadal. Aquesta estimada tradició del segle XVII, la Tronada, és present en tot el recorregut de l’exposició: vídeos antics en pantalles digitals i una experiència en realitat virtual. L’experiència ja s’havia pogut viure durant l’ExproReus 2023.

Sobre el conjunt d’I la festa continua, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, destaca que «el CIMIR té un paper clau en la conservació i difusió del llegat visual» i «contribueix a la comprensió profunda dels nostres actes festius».

Comentarios
Multimedia Diari