El servei de neteja viària i de recollida de la brossa de Reus encara canvis organitzatius a la plantilla de cara a dilluns, dia 13 de gener. D’aquesta manera, s’activa un dels punts principals signats en el marc del nou conveni –amb vigència fins al 2028– i que és l’entrada en vigor de la reorganització de la jornada anual a 40 hores bisetmanals per als treballadors. De forma que, els empleats passen a treballar de dilluns a divendres i dissabtes alterns. Amb aquesta reformulació, i segons recorda el president del comitè d’empresa de la UTE Reus Net, Miguel Pérez, «la major part de la plantilla tindrà més dissabtes lliures l’any, amb l’objectiu de conciliar».
Aquest és un punt que, entre treballadors va aixecar polseguera abans de la signatura, ja que mentre UGT, sindicat majoritari, defensava que la reorganització no afectaria la prestació del servei; CCOO, segon sindicat majoritari, va objectar que «en haver-hi menys treballadors els dissabtes», la ciutat se’n ressentiria i, això «afectarà el servei». Pérez expressa sobre el canvi –i almenys fins a la darrera consulta feta– que encara no saben com serà exactament «el mode en què operarem, sabem que dilluns comença aquesta nova manera de fer, passarem de ser sis grups de treball a dos i s’anirà rotant».
Esperaran a veure, doncs, com es materialitzarà tot plegat. Amb tot, la posada en marxa del nou conveni deixa enrere, d’alguna manera, un període intens de negociacions i conflicte laboral, tant amb l’empresa com després entre sindicats. El president del comitè d’empresa explica al Diari com es tradueixen alguns dels punts del nou conveni de cara a la plantilla i al servei.
1. Pujades salarials
Un dels increments és el que se situa en el mínim del 2% i el màxim del 2,5% en funció de la pujada dels funcionaris. Un altre increment és el del segon semestre del 2024, amb el conveni ja vençut, on s’implementa amb un pagament de 800 € no consolidable.
2. Reorganització laboral
Aquest és el punt amb el qual hem iniciat l’article i seria el que es materialitzaria, en un principi, amb resultats visibles per a la ciutadania. Preguntat Pérez per com s’aconseguirà que la prestació del servei no es vegi afectada amb el canvi, contesta que el departament pertinent prepara els recorreguts calculats en metres linials i estableix quines són les freqüències adients en cada zona, «també es rectifiquen si no es poden acabar». «Ens consta que l’any passat es va fer una verificació d’aquests recorreguts, però desconeixem si n’hi ha que no es poden acabar per part de treballadors; no s’obliga en cap cas a anar més ràpidament per acabar-los». Diferencia entre centre i perifèria, sent la segona una franja «més complexa» on actuar. «A banda que, a Reus, hi ha episodis de vent molt fort i també n’hi ha hagut de pluja, hi ha zones que són més difícils que altres; i quant a queixes veïnals, la freqüència de neteja ens ve donada per Medi Ambient, tot i que diem que sempre és millor un sistema mixt amb escombrat manual i una màquina que escombra», especifica.
3. Antiguitat
Un altre dels canvis és el tema de l’antiguitat, amb pujades aplicables concebudes com a premi a la constància i que s’estableixen en un primer un període de 10 anys i successius de cinc, amb bonificació en el cas de jubilacions anticipaciades i equiparació del càlcul d’aquest incentiu de les categories inferiors amb les superiors. «Aquest punt suposa un augment promig del 30% més del que s’estava donant fins ara», expressa Pérez.
4. Millores en el sistema de prejubilacions i jubilacions anticipades
Amb una plantilla de prop de 220 treballadors i, en el cas de les feines fetes a l’intempèrie, descriu el president del comitè que el servei, en alguns casos, genera «cert desgast físic i canviar de funció és possible si ho avala un metge». Malgrat que «fa poc hi va haver una arribada important de gent jove a la feina, n’hi ha de veterans que cal que tinguin bones condicions quant a la jubilació; amb el nou conveni tindran més llibertat quant al moment d’optar a jubilar-se». Pérez calcula que, en vuit anys, hi haurà unes 20 jubilacions en total.
5. Augment a set dies de lliure disposició anual i remuneració íntegra si no es gaudeixen
«Veníem de tenir cinc dies, almenys tenir la garantia que els cobrarem si no els fem», aporta.