Una finestra de futur

El 5G es començarà a desplegar i aplicar a Tarragona, i  d’aquesta manera, els tarrago-nins i tarragonines podran gaudir de la nova xarxa amb velocitats de fins a 1Gbps en descàrrega, que multipliquen per 10 les velocitats de la 4G
 

25 octubre 2020 16:00 | Actualizado a 25 octubre 2020 16:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

5G , un número i una lletra, que podria semblar un domicili, o una jugada de barquets, i que ja sabem que és molt més que això. És, pot ser, volem que sigui, una passa endavant, un obrir-nos a moltes possibilitats de viure i de treballar millor. Com tots els avenços tecnològics, és una oportunitat que cal saber aprofitar; és a dir, orientar-la amb uns principis d’equitat, de sostenibilitat, de seguretat, i d’eficiència. Aquesta és la voluntat del Govern. 

El 5G es començarà a desplegar i aplicar a Tarragona, i  d’aquesta manera, els tarragonins i tarragonines podran gaudir de la nova xarxa 5G amb velocitats de fins a 1Gbps en descàrrega, que multipliquen per 10 les velocitats de la xarxa 4G. Això serà possible gràcies al desplegament del Pla d’Educació Digital del Departament d’Educació que, d’entre d’altres, preveu la millora de la connectivitat a Internet dels centres educatius de Catalunya. A partir d’aquí, l’existència de la connectivitat farà possible  gaudir de nous serveis que requereixen un ús intensiu de dades en mobilitat. I això aplicat a serveis, a l’activitat econòmica, a l’internet de les coses, a la vida quotidiana. 

El fet que això tingui lloc a Tarragona i a partir del pla d’Educació Digital ens dona uns senyals molt potents. En primer lloc, d’equitat territorial, de tenir en compte tot el país, com ja s’està fent des del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que està desplegant xarxa arreu del territori, amb l’objectiu que ningú es quedi enrere, que viure en una comarca de muntanya o en un poble petit no sigui cap obstacle per estar connectat. En segon lloc, per començar a posar aquesta tecnologia al servei de l’Educació, que és una prioritat. En tercer lloc, que això és possible fer-ho (i també podríem dir que fer-ho a Tarragona de manera específica) perquè hi ha una sòlida base de preparació i de capacitació tècnica. Des de la mateixa URV fins a molts professionals preparats, i empreses, petites i mitjanes, d’alta especialització. 
 

Però també, i això és molt important, està donant un senyal de futur. De com volem que la sortida a la crisi, a aquesta crisi sanitària, social, econòmica, que estem patint, no sigui un «tornar com estàvem», sinó que hi hagi un salt qualitatiu, que donem un tomb decisiu a models esgotats, basats en la mà d’obra barata i precària, i activitats de poc valor afegit. Això no significa trencar amb tot el que teníem; hem de continuar essent una potència turística, però aquest cop més  basada en la qualitat i en l’excel·lència -per exemple, experiències turístiques on line en temps real-; hem de continuar apostant pel pol industrial del Camp de Tarragona, des de la qualitat i la innovació. Hem de protegir i desenvolupar el sector primari, i fer-ho també des de la utilització d’eines intel·ligents –per exemple, gestionar equipaments agrícoles o ramaders a distància en temps real-.  

El 5G ens ha d’ajudar a tot això, amb el benentès que les tecnologies, per avançades que siguin, les utilitzem les persones, i que són les persones qui en determinen prioritats i usos. Des del Govern, aquesta és la nostra prioritat: Educació, equitat territorial, innovació. Per a tots i totes, a tot arreu. 

Comentarios
Multimedia Diari