JJordi Bertran ha repassat totes les vicissituds històriques que han patit la capella del Portal del Carro i la imatgeria del copatró de Tarragona. Bertran destaca, citant Josep M. Llorens, que les festes de sant Magí sempre han estat unes «festes senzilles, modestes, genuïnament i exclusivament populars, en les quals la Tarragona oficial no tenia cap mena d’intervenció».
Afegiria que sant Magí esdevé el sant més actual de les nostres tradicions d’acord amb les dues coses sobre les quals té més mà: el foc i l’aigua. El foc perquè va ser sant Magí qui va evitar que prengués la metxa que havia d’enderrocar la muralla de Tarragona durant la guerra del Francès. I l’aigua perquè quan els romans van anar a matar-lo a la Brufaganya, on feia d’eremita, va llançar el seu gaiato (bastó) i al lloc on va caure va brollar l’aigua que va originar el riu Gaià. La tradició oral es fa venir bé que l’etimologia de Gaià ve de gaiato. «Se non è vero, è ben trovato», que diuen els italians.
A veure si sant Magí escolta les nostres oracions i, encara que sigui sense llançar cap gaiato, fa renéixer el Gaià, que baixa el pobre més sec que un bacallà, com tots els nostres rius i les nostres fonts.