Famílies de nens i nenes que, el pròxim curs, hauran d’incorporar-se a I3 a Reus i que encara no saben oficialment com quedarà la nova zonificació escolar que regirà a la ciutat a partir del 2025/2026 diuen prou. Han enviat a l’Ajuntament «desenes de queixes, massivament» registrades a través de la carpeta ciutadana on exposen el seu malestar i sospesen, si no són informades de forma immediata, «sortir al carrer a manifestar-nos».
Asseguren també que, a l’hora de traçar la nova distribució de centres, «no s’ha valorat l’opinió de les famílies afectades pel canvi». I titllen d’«injusta» la zonificació reflectida al mapa que va córrer fa uns mesos entre els pares i mares després que l’Ajuntament el pengés durant unes hores al web municipal, en un impàs de tests, i posteriorment l’esborrés. Han creat l’adreça de correu zonesescolarsreus@gmail.com oberta a tothom per mantenir-se en contacte.
El detonant de tot plegat ha estat la publicació de les dates de les jornades de portes obertes a les escoles sense que el Departament d’Educació hagi fet oficial la zonificació, molt a prop ja del període de preinscripció que estarà obert del 12 al 26 de març. Les famílies no tenen forma de decidir quins centres mirar perquè ningú els aclareix quins estan dins de la seva zona.
«Estem indignats. Han fet el que han volgut, ens afecta a nivell personal i d’organització familiar», lamenten. La situació, segons denuncien, està «derivant alguns cap a les escoles concertades tot i que no les volguessin el primer terme». L’accés a I3 «és una decisió important per a les famílies que pot marcar tota una vida o, com a mínim, els següents nou anys de l’infant», recorden.
L’Ajuntament indica que la feina municipal va enllestir-se en temps i forma i que correspon a Educació publicar la resolució sobre la zonificació, que ha de passar pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
En aquest sentit, el consistori precisa que la proposta de mapa va elevar-se a la Generalitat el 3 d’octubre del 2024 i que la seva finalitat era «disposar d’una nova eina per lluitar contra la segregació escolar i regular la programació de l’oferta educativa». I incideix en que el nou model que s’aplicarà, que consisteix en dividir la ciutat en quatre parts, «s’ha debatut al llarg d’un gran nombre de reunions, més d’una vintena, amb tots els agents implicats», on sosté que hi havia també escoles bressol.
Al seu torn, en la línia de la setmana passada, Educació no ha aportat informació al Diari. Uns 800 nens faran el salt a I3 el curs 2025/2026 però, com que pràcticament la meitat tenen germans que ja estudien i per a ells regirà el criteri de mantenir-los units, seran prop de 400 els que estrenaran la zonificació.
Fixant-se en el mapa que va circular, les famílies denuncien que «s’han tallat carrers». Una mare detalla el seu cas concret: «Tinc a prop de casa les escoles Isabel Besora, Rubió i Ors i Pi del Burgar però només podria accedir amb punts, entre cometes, a la Isabel Besora perquè, en teoria, el mapa m’ho tallaria. Volen reduir les emissions, però haurem d’agafar el cotxe».
Expliquen que, el 18 de desembre, va produir-se «una reunió sobre grups singulars, una nova mesura d’Educació per evitar la segregació» però «a molts els va molestar que s’estigués parlant d’allò sense haver donat a conèixer la zonificació».
Les queixes registrades
Les queixes que les famílies han registrat a l’Ajuntament destaquen que «amb el calendari de portes obertes de les escoles i les dates de preinscripció publicades, les famílies de Reus amb infants nascuts l’any 2022 encara no sabem quins són els centres educatius que ens corresponen. Des de l’Ajuntament de Reus, la única informació que tenim és que «s’està treballant en una nova zonificació [...]», a més del plànol de les zones escolars del curs 2025/2026 que va ser publicat durant unes hores a la pàgina web de l’Ajuntament i que després va desaparèixer».
«Pel que fa a les noves zones, fer esment a que no s’ha valorat l’opinió de les famílies afectades pel canvi i considerem que és una proposta injusta i que suposa un greuge comparatiu entre zones al no haver-hi igualtat d’opcions, al que s’afegeix la nostra disconformitat amb les distàncies entre els domicilis i les escoles i l’omissió dels instituts assignats a cadascuna de les zones», afegeixen.
«En conseqüència, si finalment s’aplica el canvi, sol·licitem que se’ns tingui presents i s’escoltin les nostres propostes, l’educació dels nostres fills i filles ens importa, i molt: vam acudir a l’OME (on tenien directrius de no informar), vam sol·licitar audiència amb la R. d’Educació (amb la corresponent negativa), i s’han presentat instàncies als Serveis Territorials d’Ensenyament de Tarragona (sense resposta)», precisen les queixes.