Reus: Sense que Educació faci oficial la nova zonificació, ja hi ha portes obertes a les escoles

Famílies que han de matricular els seus fills a I3 es queixen que no saben quins centres mirar perquè ningú els aclareix quins hi ha a la seva zona. L’Ajuntament diu que espera la Generalitat

23 enero 2025 16:30 | Actualizado a 23 enero 2025 16:57
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

«El meu marit va anar a l’Oficina Municipal d’Escolarització i encara li van posar mala cara, dient que tothom acudia a preguntar el mateix. I què volen que fem?», lamenta una de les mares de l’Escola Bressol El Marfull de Reus que enguany haurà de matricular el seu fill a I3. La seva és la queixa de moltes famílies que no saben a quina escola podran dur els seus nens i nenes: quan queden menys de nou mesos per a l’inici del curs 2025-2026, Reus encara no té una zonificació escolar oficial.

L’Ajuntament indica al Diari que està «esperant que Educació publiqui la resolució» sobre la nova zonificació, però que «encara no ho ha fet». El Departament, al seu torn, no ha aportat informació a aquest rotatiu. Mentrestant, els centres educatius de la ciutat ja han programat i han posat dates a les seves jornades de portes obertes, que arrencaran en pocs dies, al febrer.

«Exigim saber quines són les zones abans que comencin les visites. Hem d’organitzar-nos per anar a les portes obertes, però no sabem ni si ens tocaran aquelles escoles o no», reclamen les famílies.

El llistat de portes obertes és públic i consultable al web municipal, reus.cat. I l’Ajuntament també apunta, a la mateixa plataforma, que està «treballant en una nova zonificació escolar» per al segon cicle d’educació infantil, l’educació primària i l’educació secundària obligatòria, sense cap més dada.

Però les famílies es troben que no saben quines escoles sospesar perquè ningú els aclareix quines són les que formaran part de la seva zona. I, amb tan poc marge, la situació els preocupa i molt. Tampoc s’ha donat a conèixer fins al moment el calendari de preinscripció, que el curs passat va obrir-se al març.

Tal com ja va avançar aquesta capçalera, a partir del curs 2025-2026, la ciutat quedarà dividida en quatre grans àrees. La intenció del govern és que les famílies que visquin en cadascuna d’elles trobin a dins seu una oferta de centres –públics i concertats i privats– «variada» i «suficient» on matricular els seus fills.

La finalitat de la redistribució és «reduir la segregació». Al voltant de 800 nens i nenes s’incorporaran a I3 el curs 2025-2026. Però, d’aquests, prop de la meitat són germans d’altres que ja estudien i per a ells es mantindrà el criteri d’anar junts a un mateix centre. Així que la nova zonificació l’estrenaran prop de 400 infants.

Un mapa corre entre les famílies

A finals de l’any passat, un mapa de la zonificació escolar de Reus va córrer entre les famílies. L’Ajuntament va publicar-lo durant unes hores, en un impàs de tests, al web municipal, d’on després va ser despenjat.

Segons aquest mapa, la zona A, encaixada al nord-oest, comprendria les escoles Cèlia Artiga, Mowgli, Els Ganxets, Montserrat, Joan Rebull, Maria Cortina, Pompeu Fabra i La Presentació. Dins la zona B, més o menys cap al sud-oest, hi hauria Prat de la Riba, Prim, Misericòrdia, Mare Molas, Teresa Miquel i Pàmies, Alberich i Casas i Pare Manyanet. La zona C cau al sud-est i inclouria Sant Bernat Calbó, Marià Fortuny, Puigcerver, Eduard Toda, Rosa Sensat, Arce, Isabel Besora, La Salle i Aura. Finalment, les famílies que resideixin entre les línies de la zona D, que s’ajusta a la part nord-est de la ciutat, podrien triar entre Sant Josep, La Vitxeta, Sant Pau, Pi del Burgar i Rubió i Ors.

El govern va declinar en aquell moment pronunciar-se sobre el mapa i va apuntar que informaria «personalitzadament a les cases» a les famílies i que «se’ls ajudarà» en els tràmits. I va insistir que la planificació havia de passar pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) per prendre fermesa, pas que encara no s’ha fet.

Fins ara, la zonificació escolar a Reus se cenyia a un model conegut com a dinàmic, on les prioritats de centres per als alumnes s’establien mitjançant un radi d’influència individualitzat des del domicili. El nou sistema s’etiqueta com a estàtic, és més comú que l’anterior i es fonamenta en quatre divisions fixes amb una oferta predefinida.

L’objectiu del govern amb això és combatre la segregació: a Reus, l’índex de dissimilitud –la proporció que hauria de canviar de centre per aconseguir l’equilibri– és del 0,36, per damunt del 0,33 català. La zonificació que ara començarà a rodar-se busca equilibrar l’escolarització i aspira a fer viable una reducció de ràtios en lloc de l’indesitjable tancament de línies.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari