Terra Dominicata guanya el premi LILA 2020

Reportatge | El projecte recupera l’explotació vinícola de la Cartoixa d’Escaladei i va ser obra de l’estudi SCOB Arquitectura i Paisatge

18 julio 2020 09:10 | Actualizado a 18 julio 2020 09:49
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ubicat a les faldilles del Parc Natural del Montsant, el luxós hotel Terra Dominicata va obrir les portes el 2018. L’antiga finca vinícola El Tancat va pertànyer a la confraria de la Cartoixa d’Escaladei i es trobava en un estat ruïnós quan el grup Small Luxury Hotels of the World el va adquirir.

L’estudi SCOB, un despatx d’arquitectura i paisatge fundat per Sergi Carulla i Òscar Blasco, va ser l’elegit per crear el projecte de restauració i recuperació de les instal·lacions. Dos anys després de la inauguració, la seva creació ha estat guardonada amb el primer premi de la categoria Hospitality, que reconeix el disseny dels espais exteriors d’hotels i resorts. El jurat dels premis Landezine International Landscape Awards (LILA) destaca la nova interpretació de l’artesania tradicional i de la historia local que té el projecte, i es que la voluntat de ser fidels a l’entorn, l’arquitectura i les costums del Priorat van ser presents en tot moment: «en els viatges que vam fer per conèixer el lloc ens aturàvem per veure, tocar, sentir i mirar d’entendre tot allò que ens cridava l’atenció», explica Blasco. Passejant per les instal·lacions es poden percebre nombrosos elements característics del patrimoni de la zona com són els murs de pedra seca o els emparrats metàl·lics de les vinyes. Per aconseguir aquest resultat, l’equip de SCOB va treballar colze a colze amb professionals i artesans dels pobles propers.

Recorda un poble rural

L’antiga disposició de l’espai ja recordava a un petit poble de poques cases, cosa que va a ajudar a l’equip a transmetre encara més l’essència d’estar en un espai rural. A més, cada una de les edificacions rep un topònims diferent: El Mirador dels Xiprers, El Jardí del Priorat o La Bassa són noms que es poden trobar en les plaques de les façanes amb la intenció de que els hostes tinguin la sensació d’estar recorrent els carrers d’un nucli rural.

El grup d’arquitectes estava «força content» amb el resultat del Terra Dominicata, però asseguren que proclamar-se guanyadors d’un premi tan reconegut era «un pronòstic molt agosarat». L’hotel va reobrir al juny després del tancament provocat per l’estat d’alarma i ofereix de nou el seu servei de restaurant i bodega, on elabora vins de la DOQ Priorat.

Comentarios
Multimedia Diari