Aigües de Reus inicia les obres per recuperar el Minat de Mas Beltran i millorar l’ús d’aigua no potable

L’objectiu del projecte és utilitzar aquesta aigua per al reg dels 21 horts urbans que l’Ajuntament té previst construir al carrer Astorga, al barri Juroca

03 abril 2025 09:53 | Actualizado a 03 abril 2025 09:58
Se lee en 1 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Aigües de Reus ha iniciat aquesta setmana les obres de recuperació de l’antic Minat de Mas Beltran, amb l’objectiu de destinar aigua no potable per al reg dels 21 horts urbans que l’Ajuntament té previst construir al carrer Astorga, al barri Juroca. Aquest projecte s’alinea amb les polítiques municipals de millor aprofitament dels recursos hídrics propis de la ciutat i l’ús d’aigua no potable per a determinades finalitats, garantint totes les condicions sanitàries.

Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia de renaturalització de la ciutat, RENATUReus, que promou la infraestructura verda i la millora de l’habitabilitat dels entorns urbans. Les obres al carrer Astorga s’estendran durant sis mesos i compten amb un pressupost de 101.648,32 euros (IVA inclòs). La diversificació de les fonts d’abastament i l’ús eficient dels recursos són aspectes clau en la transició energètica, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal 2023-2027.

Segons el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio, “el Pla d’Acció Municipal d’aquests quatre anys concedeix una gran importància a la gestió quotidiana de l’aigua, prioritzant-la com un element fonamental en la gestió urbana”.

Ampliació de l’ús d’aigua no potable

Des de fa anys, Aigües de Reus ja destina aigua no potable a usos concrets, com la neteja de la via pública i el clavegueram. A tall d’exemple, al polígon Agro-Reus existeix una xarxa de distribució d’aigua no potable procedent dels pous City, Roquís i Agro-Reus, amb alta presència de nitrats, fet que impedeix el seu ús de boca. Aquesta aigua s’utilitza per a la neteja viària i clavegueram i també es comença a subministrar a empreses del polígon per a processos productius, contribuint així a la sostenibilitat econòmica i mediambiental.

El polígon Tecnoparc també se’n beneficia amb una xarxa separada per al regadiu de la zona i el proveïment d’aigua per a la neteja. Aquesta xarxa es nodreix d’aigua recuperada del minat del Gilet i de l’aigua reciclada del Molinet, tractada prèviament per al seu ús en regadiu.

A més, el Mas Iglesias ha implementat un sistema d’aprofitament de l’aigua de proximitat, gràcies a la recuperació patrimonial del seu pou i bassa. Aquesta actuació permet actualment el regadiu i manteniment de l’espai verd de l’antic mas, seu del Centre de la Imatge de Reus.

Amb aquestes actuacions, Reus avança cap a una gestió més eficient i sostenible de l’aigua, optimitzant els recursos hídrics disponibles i fomentant el seu ús responsable en benefici del medi ambient i la ciutadania.

Comentarios
Multimedia Diari