Una xacra que ens interpel·la a tots

No al silenci. Si us plau, no calleu. Si has estat testimoni o vius una situació de violència masclista, actua, parla, truca

25 noviembre 2024 09:38 | Actualizado a 25 noviembre 2024 09:39
Comparte en:

Tenim un problema. I dels grossos. Un problema que és una xacra i que cada vegada va a més: el 2024 està essent un any negre, és l’any en què s’han produït més crims masclistes de l’última dècada. I l’any encara no s’ha acabat...

I aquesta xacra no només comprèn els feminicidis, sinó que també implica tota mena de violències que patim les dones pel sol fet de ser-ho i que moltes vegades s’escapen dels registres. Com comptem la por que hem de patir, a vegades, en tornar de nit soles a casa? Hi ha fets que totes sabem que passen, però que són difícils de condensar en un registre.

I davant d’aquest context, com podem capgirar la situació? Cal que actuem urgentment, i ens cal la implicació de tothom. Davant d’una situació de violència, no calleu. Repeteixo, el silenci és violència, et fa còmplice. La situació encara és molt greu. Ens enfrontem a una necessitat de canvi social, on cada persona ha d’assumir el seu paper per acabar amb aquest problema sistèmic.

Des del Govern de la Generalitat ho estem abordant. Coincidint amb el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, des del Departament d’Igualtat i Feminisme s’ha endegat la campanya institucional «el silenci és violència», que heu pogut veure aquests dies a la televisió, ràdio o xarxes socials, i que vol interpel·lar sobretot els homes per frenar aquest tipus de situacions. Trencar el silenci és l’única manera de construir una societat on ningú mori o hagi de patir violència pel fet de ser dona.

Paral·lelament, també hem aprovat el Pacte català contra les violències masclistes, perquè és necessari que hi hagi consens polític, social, i institucional que acompanyi el seu desplegament. Reforçarem els mecanismes per erradicar les violències a través d’accions transversals, desplegarem 32 mesures per a posar-hi fi. Afecta drets fonamentals de la nostra democràcia.

Entre les accions aprovades, en destaca l’obertura de quatre nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), un de nou també a la província de Tarragona, que oferirà atenció i acompanyament les 24 h. També s’obrirà un SIE especialitzat en violències digitals, o es crearan serveis i recursos d’atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones i els seus fills i supervivents per als casos de les violències més invisibles, com ara la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats i el tràfic d’éssers humans. La situació encara és molt greu.

Per això, cal que diguem ben fort i reivindiquem encara més que ‘Volem espais lliures i segurs’, i des del Govern ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais ho siguin.

Com deia més amunt, si us plau, no calleu. Si has estat testimoni o vius una situació de violència masclista, truca al 900 900 120, i en casos d’emergència, al 112. Actua, parla, truca. Posar fia a aquesta xacra és cosa de tothom, és un problema que ens interpel·la a tots.

Comentarios
Multimedia Diari