Amb els anys, hem anat aprenent que l’experiència acumulada ajuda a tirar endavant; que una sola mirada o perspectiva és insuficient per endegar projectes; que equivocar-se és del tot necessari per avançar i que sempre, i a totes, hem de cercar la part positiva d’allò que plantegem si no volem caure en la desídia i en l’ensopiment o el desencís. Per això, si són tan amables i no els fa res, parlarem de la ingent feina que estan duent a terme els professionals de l’ensenyament als centres de secundària que, de vegades, reben crítiques de manera gratuïta i, al nostre entendre, poc encertada.
Des de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes, tancàvem l’any 2023 amb el lliurament de la 17a edició del Premi Joves.lit per a joves de 14 a 21 anys. Una edició que va tenir molta participació i el goig de veure que les dues guanyadores eren alumnes d’instituts de proximitat. En l’entrevista feta a Tarragona Ràdio, les noies van confessar que s’havien engrescat a escriure gràcies a les seves professores d’institut i a participar, per tant, en una activitat externa al centre. Un altre exemple a remarcar és el de la passada edició del Concurs de Vídeos Tiktok filològik en què també es va constatar l’acompanyament de professors en els treballs dels alumnes.
Aquests mots inicials es proposen no solament de posar en valor el que hem explicitat sino també que aquests professionals continuïn incentivant els alumnes i els animin a fer activitats més enllà de les aules al centre d’ensenyament. Aquest cop, la proposta és un premi de Cultura Popular que en un País com el nostre amb gran potencial festiu, un gran teixit associatiu i amb projectes de lletraferits, no hi pot faltar; un premi que aposti per promoure els treballs de recerca sobre tradicions festives catalanes.
En aquest sentit, l’Associació Mulassa de Tarragona, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i la Cooperativa Combinats, tres entitats de caire divers, relacionades amb la festa, les lletres i la cooperació, han convocat, conjuntament, la 1a edició del Premi Joan Salvadó Sorolla “Janó” de treballs de recerca —o d’investigació— de batxillerat. El premi porta el nom d’un fuster —implicat en el món sardanístic i de la imatgeria festiva— que ha estat una figura cabdal en la recuperació de les tradicions catalanes a la ciutat de Tarragona.
Han optat al Premi (https://premijano.cat/) els alumnes de batxillerat de qualsevol institut de secundària dels Països Catalans que hagin treballat algun aspecte de les tradicions festives, els seguicis populars o els elements que s’hi relacionin. La dotació del premi és de 1.000€ per al guanyador i serà lliurat al mes de setembre.
Amb aquesta nova proposta, ens agradaria avançar en la línia iniciada l’any 2000 quan, des dels instituts, es promovien assignatures —els anomenats crèdits variables— que tractaven de la festa i de la realitat cultural del territori. No podem deixar d’esmentar la tasca feta pels tècnics de Cultura de l’ajuntament d’aleshores que van facilitar, als nois i noies de batxillerat, la possibilitat de publicar alguns dels treballs en l’enyorada editorial El Mèdol, Arola editors i Cossetània. O també en la col·lecció TARTREC dins la Biblioteca TINET, promoguda per la Diputació de Tarragona, on trobarem petits tresors bibliogràfics d’aquestes recerques fetes per alumnes, alguns dels quals avui dia es dediquen al món de les lletres, de la filologia o el periodisme. Tot un gran orgull per als professionals de l’ensenyament que els han acompanyat.