La reducció de la jornada laboral

12 diciembre 2024 19:36 | Actualizado a 13 diciembre 2024 07:00
Joan Llort Vallès
Comparte en:

Un dels elements centrals de l’organització del treball és el temps de treball, tant pel que fa al nombre d’hores com a l’organització de la jornada. Es tracta d’una de les condicions de treball fonamentals per assegurar una ocupació digna. Durant els últims decennis, l’extensió de la flexibilitat i la precarietat, així com la transició cap a un model d’economia ‘24 hores’, han suposat la diversificació i individualització de l’organització del temps de treball, basades habitualment en l’extensió de la jornada laboral i l’augment de les hores extres. D’altra banda, el temps de treball és un element fonamental per a la conciliació amb la vida fora de la feina, i és que, juntament amb el salari, és una de les condicions de treball amb més impacte en la vida quotidiana de la població treballadora i les seves famílies i que afecta tota la societat.

El nostre país no ha quedat al marge dels notables avenços registrats en aquesta matèria. De fet, ja fa 105 anys que Catalunya es va erigir com a pionera en una de les principals fites de la història de la reducció del temps de treball. L’any 1919, després de la vaga de La Canadenca (Barcelona), ens situem com el primer país europeu a aconseguir la implementació de la jornada de 8 hores per a 6 dies. Tant llavors com ara, cal reivindicar noves formes de viure, per viure millor.

No obstant això, ja han passat més de 40 anys des que es va dur a terme l’última modificació legal de la jornada laboral, en concret, la incorporació en la Llei 4/1983, de 29 de juny, d’un límit màxim de 40 hores setmanals de treball efectiu en la jornada ordinària, passant a 8 hores per 5 dies, un topall que actualment es preveu en l’article 34 de l’Estatut dels treballadors.

Des de la UGT de Catalunya reivindiquem la necessitat de reduir la jornada laboral i el dret a treballar menys i millor. La campanya que vam iniciar fa uns anys sota el lema “Cap a les 32 hores laborals”, ha donat lloc al debat social sobre la necessitat de reduir la jornada laboral i ha propiciat que durant el 2024 el Govern espanyol anunciés la modificació per llei per reduir la jornada laboral.

Volem treballar menys perquè el progrés de la digitalització i la intel·ligència artificial ha d’estar al servei de construir noves formes de treballar millor i segurament de formes diferents, i no de destruir llocs de treball.

Una jornada de 37,5 hores setmanals podria crear fins a 82.000 nous llocs de treball a Catalunya, contribuint a una distribució més equitativa del treball

Reduir la jornada laboral té beneficis importants, tant per a les persones treballadores com per a la societat. Primer, millora la qualitat de vida i la salut mental i física dels treballadors i treballadores reduint el risc de patir estrès, ansietat i altres problemes de salut. A més, es calcula que la reducció a 37,5 hores setmanals crearia directament fins a 82.000 nous llocs de treball a Catalunya, contribuint a una distribució més equitativa del treball. També afavoreix la conciliació de la vida laboral i familiar i promou la igualtat de gènere, ja que permet una distribució més justa de les tasques de cura i domèstiques.

La reducció de la jornada laboral beneficiarà a més de 2,1 milions de persones a Catalunya, en particular aquelles que actualment treballen jornades llargues en sectors com el comerç, l’hostaleria i el sector de transport i logística. Les persones més afectades per jornades excessives, com les dones amb estudis primaris, se’n beneficiaran especialment, ja que sovint fan jornades mitjanes de fins a 43,7 hores setmanals. També és important destacar que el 86% dels convenis col·lectius haurà d’ajustar el nombre d’hores per adaptar-se a la nova jornada, la qual cosa impactarà positivament en les condicions de molts treballadors i treballadores.

La reducció de la jornada laboral té un impacte positiu en l’economia, ja que ajuda a redistribuir el treball, a reduir la desocupació i a millorar la productivitat. Una jornada més curta no només permet un millor equilibri per a les persones treballadores, sinó que també contribueix a una economia més justa i sostenible. Amb menys hores, la població treballadora té una millor salut i està més motivada, la qual cosa genera beneficis tant per a les empreses com per a la societat en general.

Mentre esperem la norma i l’efecte palanca que produirà en les jornades laborals regulades als convenis col·lectius, els nostres esforços i objectius sindicals s’han d’encaminar a continuar lluitant per assolir, en els convenis col·lectius, un itinerari de reducció anual que permeti reduir la jornada a 35 hores i arribar finalment a les 32 hores setmanals. El nostre objectiu final com a UGT és que les 32 hores siguin una realitat, i això només serà possible si en el nostre mercat de treball hi ha un control efectiu de la jornada laboral i s’ha implementat un veritable registre objectiu fiable, al mateix temps que es garanteix una desconnexió digital real i efectiva.

Comentarios
Multimedia Diari