Reus va ser una referència internacional en el sector de l’avicultura a meitat del segle XX. En plena postguerra, els grangers reusencs van jugar un paper essencial industrialitzant l’activitat avícola i sent pioners a tot l’Estat en aquest àmbit econòmic. Gràcies al seu valor nutritiu, el pollastre i els ous van ser un aliment clau en aquell context històric i, com a resultat, el sector avícola va convertir-se en un motor econòmic per a la ciutat perquè va deixar una empremta significativa tant en el teixit industrial com en el patrimoni arquitectònic local.
Tot i això, la davallada progressiva de la indústria avícola al Baix Camp i la poca documentació recollida han dificultat que aquest llegat sigui prou conegut entre la ciutadania. Amb aquest pretext ha nascut el cicle de conferències ‘L’Avicultura a Reus’, una iniciativa impulsada per la Fundació Privada Reddis que vol posar en valor l’impacte econòmic i el llegat arquitectònic que el sector avícola va deixar a la ciutat amb granges d’estètica modernista i infraestructures adaptades a la indústria agroalimentària. Algunes d’aquestes construccions s’han conservat fins a l’actualitat.
«Reus va ser un centre agrícola referent a nivell internacional. Tal com deia mon pare, la població d’Espanya entre la dècada dels quaranta i cinquanta va poder menjar pollastre gràcies a Reus». És una de les reflexions que Joaquim Brufau va compartir durant l’acte de presentació del cicle. Doctor en veterinària i expert en història avícola, serà l’encarregat de conduir les conferències, que també comptaran amb la participació de Jordi Sardà, doctor en arquitectura i professor a la URV, i Joan Amigó, economista i exdirector general de la Cooperativa Comarcal d’Avicultura, entre d’altres.
De fet, aquestes conferències se celebraran a la sala d’actes de la Fundació Reddis, antiga sala de juntes de la cooperativa. S’hi abordarà el paper de l’avicultura a Reus des d’una perspectiva polièdrica, ja que explica molts elements del Reus actual, tal com va expressar el regidor de Promoció Econòmica, Josep Baiges: «El que ens ha quedat d’aquella època és una riquíssima indústria vinculada al sector veterinari que no s’explicaria sense la irrupció del sector avícola. Inclús a la Llotja de Reus, encara avui, la cotització dels ous és una referència a nivell nacional gràcies precisament al pes que va tenir el sector en aquella època».
Un dels altres aspectes que es tractaran en l’avicultura com a dinamitzador econòmic de Reus és la relació d’algunes empreses puntals en altres sectors que van iniciar la seva activitat en galliners en desús, com la Granja Vila o la Roca Sodevida, fruit de la davallada del sector. Pintaluba o Tecnolama són un dels principals exemples.
«El president de bonÀrea, Jaume Alsina, ha reconegut en diverses ocasions que es va inspirar en el model de la Cooperativa Agrícola de Reus per fundar el Grup Alimentari Guissona», va voler destacar Amigó. Totes aquestes històries vinculades al patrimoni avícola reusenc es podran gaudir en aquesta iniciativa, a la qual es vol donar continuïtat.