Impuls a l’estació intermodal de mercaderies, clau per al Catalunya Sud

Primera reunió de treball amb Cimalsa, els ports de Tarragona i Barcelona i la Cambra de Comerç per impulsar el projecte

01 marzo 2024 17:34 | Actualizado a 02 marzo 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per esdevenir un polígon competitiu i estratègic per al país, el Catalunya Sud necessita connexió ferroviària i una terminal intermodal de mercaderies. De forma paral·lela al procés d’ampliació de l’àrea d’activitat econòmica en 675 hectàrees, la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre treballa ja amb els ports de Barcelona i Tarragona, l’empresa pública Cimalsa i la Cambra de Comerç de Tortosa en el desenvolupament d’aquest futur servei logístic, amb l’objectiu que esdevingui un gran impulsor de l’activitat econòmica.

La idea, més que la infraestructura, passa per oferir un «servei», amb la participació dels ports de Tarragona i Barcelona, que permeti donar sortida a l’exportació i importació de mercaderies al territori per tren, assenyalat com el mitjà de transport terrestre de mercaderies més sostenible i que menys emissions genera.

La primera trobada va tenir lloc ahir a Tortosa i va servir per crear una comissió d’impuls i seguiment del projecte, en la que hi seran també els ajuntaments de Tortosa i l’Aldea, on es troba ubicat el Catalunya Sud. Segons va explicar Isaac Albert, president de l’empresa pública Cimalsa, el de les Terres de l’Ebre és un dels quatre terminals previstos al país, juntament amb el de l’Empordà, Lleida i el Penedès. En el cas del de l’Ebre ja s’ha començat a tramitar i es preveu que «el darrer trimestre d’aquest any estiguin ja a punt l’estudi informatiu, l’estudi d’impacte ambiental, el de traçat, la definició dels usos i l’estructura de la terminal», explicà.

La implantació de Kronospan al Catalunya Sud ha suposat l’impuls per a ampliar el polígon però també ha esdevingut «l’empresa tractora que ofereix massa crítica mínima suficient com per plantejar aquesta estació intermodal», detallà el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. Però l’objectiu és que se’n puguin beneficiar altres sectors importants per al territori, com el de l’oli i l’arròs o també el de l’embalatge, entre d’altres. La possibilitat de poder emprar el tren per transportar mercaderies o utilitzar-la com a terminal portuària permetria millorar les expectatives de comercialització i exportació d’aquests productes; a més de ser un element determinant per atreure noves implantacions industrials a les Terres de l’Ebre.

El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, va remarcar que els nodes de transport més eficients són el marítim i el ferroviari i que «cal fer aquest encaix», amb la intermodalitat. Una idea en la que va incidir també el president del Port de Tarragona, Saül Garreta: «per nosaltres és important el corredor de l’Ebre i estem interessats en treballar amb el territori».

Comentarios
Multimedia Diari