Impulsen comunitats energètiques per beneficiar el teixit comercial

Vuit municipis s’adhereixen al projecte ‘Cambra Ebre Energia’ liderat per la Cambra de Comerç de Tortosa

29 junio 2024 17:36 | Actualizado a 30 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vuit municipis del Baix Ebre i Montsià s’han adherit al projecte de comunitat energètica local «Cambra Ebre Energia», liderat per la Cambra de Comerç de Tortosa. Els ajuntaments cediran cobertes d’edificis o equipaments de titularitat municipal per construir un total de 16 instal·lacions fotovoltaiques, amb una inversió prevista d’1,4 milions d’euros. De l’energia produïda es podran beneficiar per mitjà de participacions de veïns, comerciants i empresaris.

Els municipis i EMDs que formen part d’aquesta comunitat energètica són Tortosa, Campredó, Amposta, l’Aldea, la Sénia, Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja i els Muntells. Aquesta setmana s’ha portat a terme la primera assemblea de la comunitat energètica i ara han pres possessió com a junta directiva els ajuntaments promotors. El president és l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan; la secretaria recau en Josep Caballé de l’Aldea i la tresoreria en Núria Marco d’Amposta. La comunitat energètica compta amb l’enginyeria EDINOR, que executa el projecte tècnic. EDINOR, que promou solucions d’energia distribuïda i d’autoconsum compartit, està present a més de 50 municipis del País Basc i Navarra. La Cambra de Navarra va ser líder a Espanya en aquesta iniciativa i la de Tortosa ho serà a Catalunya.

Els ajuntaments, amb la cessió de les cobertes dels seus edificis municipals (com poliesportius, pavellons, escoles, biblioteques o auditoris), es convertiran així en els promotors d’un pla que aconseguirà un percentatge d’autoconsum directe. La Comunitat Energètica Local de cada municipi permetrà l’estalvi en la factura elèctrica, no només als espais públics municipals on anirà la instal·lació, sinó també afavorirà la factura de la llum a establiments comercials, empreses i autònoms que en molts casos no tenen l’oportunitat d’instal·lar-se plaques fotovoltaiques.

«Nosaltres voldríem prioritzar establiments comerciants i restauradors, però també veïns. Pensem que per als petits comerços o establiments de serveis pot ser molt atractiu», explica el gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Minguell. «Suposarà un estalvi significatiu, fins al 30%». Entre els vuit municipis es podrà arribar a 1.500 socis.

Un cop creada la junta directiva, ara caldrà un altre acord per fer efectiva la cessió de les cobertes. També els ajuntaments es podran comprometre a quedar-se una part de les participacions si no són suficients els usuaris dels municipis. La instal·lació de les plaques fotovoltaiques tindrà lloc a finals d’any.

En el cas de Tortosa les teulades cedides per al projecte són la del complex esportiu WIN, la del camp de futbol i la de l’Institut escola El Temple. L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha posat en valor iniciatives com aquesta: «és un orgull que Tortosa pugue liderar juntament amb altres municipis i la Cambra aquest projecte de present i futur. Fem un pas més per generar la primera comunitat energètica territorial, per reduir costos a les empreses i ciutadania a la vegada que generem energia neta a partir de les plaques solars adaptant-nos i fent mitigar el canvi climàtic», declara al Diari.

Comentarios
Multimedia Diari