Front: una mostra audiovisual per reflexionar sobre conflicte i pau

Enguany se celebrarà als cinemes de Roquetes i abordarà la memòria històrica i, també, el monument de Tortosa

22 agosto 2024 18:15 | Actualizado a 22 agosto 2024 18:15
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cinquena edició de FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, tindrà lloc del 26 de setembre al 5 d’octubre i enguany les projeccions per primera vegada tindran lloc als OCINE de Roquetes. La mostra de cinema està centrada en produccions catalanes i internacionals que tenen la memòria democràtica i el conflicte com a element central, entenent aquest darrer no únicament com a referència al cinema bèl·lic sinó també a altres temàtiques com les crisis ambientals, de gènere, neocolonials i lingüístiques. S’hi projectaran 16 pel·lícules de Catalunya, d’Euskal Herria, Ucraïna, Taiwan, Suïssa, Palestina, Bèlgica, Tunísia, Itàlia al voltant de conceptescom les fronteres, migracions, els conflictes nacionals o la reinterpretació de la memòria.

En concret, s’han programat sis films documentals, sis pel·lícules de ficció i quatre curtmetratges, d’entre els quals hi ha sis films originals en llengua catalana i deu d’internacionals, tots estrenes a l’Ebre. Les projeccions es complementaran amb debats i converses amb experts i amb els equips artístics de les mateixes pel·lícules.

La voluntat de la mostra és generar espais de reflexió i de debat i per això alguns dels films es completen amb taules de pensament, que prenen la forma de debats reflexius al voltant de les temàtiques sobre les quals versen les pel·lícules.

«Les pel·lícules de FRONT sempre han sigut punyents, i no imaginem la mostra sense les taules de pensament», valora Elisenda Trilla, codirectora de la mostra.

El documental basc Indarkeriaren oi(h)artzunak (Que se sàpiga), sobre els conflictes amb ETA, inaugurarà la mostra. També es veuran destacades propostes com Zimmerwald, una producció suïssa que recupera la història d’un grup de pensadors —entre els quals hi havia Lenin i Trotski— que el 1915 es va reunir en secret al poble suís de Zimmerwald.

En el marc del festival també se celebrarà una jornada professional amb dos taules rodones, sobre festivals fets des del món rural, i sobre directors de les Terres de l’Ebre. Per poder sufragar la totalitat de les despeses també s’ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo amb l’objectiu d’aconseguir patrocinadors i promoure l’adquisició d’abonaments per a la mostra amb avantatges.

Un cartell atrevit

El cartell d’aquesta edició de la mostra és obra de l’artista Marc Volpini Tondo, que ha volgut recuperar una de les imatges iconogràfiques antifeixistes dels anys trenta del segle passat, «Aixafem el feixisme», cartell de guerra creat el 1936 pel fotògraf i publicista de Valls, Pere Català i Pic. En lloc de l’esvàstica original, Volpini hi ha ubicat l’esfera que culmina el monument franquista de Tortosa.

«Fins ara el festival era una mica pla i donat l’avenç de l’extrema actual volíem que la mostra també fos un cop de puny», apunta Oriol Gracià, codirector de FRONT.

Comentarios
Multimedia Diari