Calor record en un mes de gener amb la mínima més alta de la història

L’Observatori de l’Ebre ha registrat avui la minima més alta d’aquest mes, 18,8 graus

04 enero 2018 20:16 | Actualizado a 10 enero 2018 00:10
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre pateixen aquest dies una onada de temperatures benignes, anormals per aquesta època d’any. L’Observatori de l’Ebre, que disposa d’una sèrie de registres més que centenari de temperatures, ha registrat en els dos últims dies els dos valors més alts de temperatura mínima de la seva història. Dimecres, la mínima fou de 18,6 graus, la més alta de la sèrie (1905-2018) superant els 16,7 graus del 10 de gener de 2004. Avui dijous, encara s'ha enfilat més, fins el 18,8 graus, un nou i trist record.

L’anomalia en relació a altres anys és extraordinària. La mínima del mateix dia de l’any, el 2017, fou d’1,8 graus. El 4 de gener de 2016, de 8,2 graus i el 4 de gener de 2015, de 6,9 graus.

Altres observatoris de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona també van registrar ahir valors mínims per sobre dels 17 graus.

Citricultors i fruticultors esperen que tornin les baixes temperatures per no malmetre els cultius

Pel que fa a les màximes, tres observatoris de l’Ebre van superar  els 23 graus; Alcanar, Ulldecona i Aldover. Abans d’ahir, l’observatori d’Alcanar va registrar la temperatura més elevada en un mes de gener en els seus 27 anys de dades, 25,4 graus.

Cítrics estovats per la calor

El responsable del sector citrícola d’Unió de Pagesos, l’ebrenc Carlos Roig, explica al Diari que aquesta calor no és bona per als cítrics, en plena collita.  «De bé, no en fa cap. No és normal en aquesta època de l’any» lamenta Roig. Després de dos mesos, els de novembre i desembre, amb temperatures baixes, adequades per al cultiu del cítric, «ara el temps s’ha desmarxat», insisteix. Les elevades temperatures estoven el fruit i la pell es separa progressivament. «Esperem que sigui un procés momentani perquè, com s’ha dit, han de tornar a baixar les temperatures. Si, en canvi, la calor continua tan forta sí que faria molt de mal», admet.

El gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol, és conscient de les altes temperatures però espera que disminueixin en breu. «Ara per ara tot els arbres fruiters estan parats. Però si això continua així molts dies més es podria avançar la floració, la producció, i després vindrien les gelades primaverals que farien mal. Esperem que no passi res».

Les previsions meteorològiques indiquen pluges i baixada de temperatures a partir de dissabte.

D’altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha fet balanç climàtic de l’any 2017 a Catalunya, que ha qualificat de càlid i sec ja que a gairebé tot el principat la temperatura mitjana anual ha estat 0,5 graus superior a la mitjana climàtica del període de referència, entre 1961 i 1990. 

Només en alguns punts de Ponent, del delta de l’Ebre i de les muntanyes de Prades, l’any es pot qualificar de termomètricament normal.

El 2017, el més càlid

Pel que fa a les estacions que són centenàries, el 2017 se situa també entre els més càlids, essent a l’Observatori de l’Ebre l’any més càlid dels darrers 113 anys.

Pel que fa a la precipitació, el 2017 ha estat sec a gairebé tot el país. En valors absoluts, la precipitació ha estat especialment escassa a punts de Ponent, del prelitoral Sud i al delta de l’Ebre, on s’han enregistrat totals inferiors a 250 mm. El mínim de les estacions s’ha enregistrat als Alfacs (el Montsià), amb un total de precipitació de només 176,4 mm.

Comentarios
Multimedia Diari