120 imatges i textos per il·lustrar 3.000 anys de la història del poble d’Alcanar

Memòria oral. Núria Prades i Jordi Sancho apel·len a llegir el llibre en família per intercanviar-se records

19 abril 2021 09:20 | Actualizado a 19 abril 2021 10:16
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És molt més que un llibre il·lustrat o un tractat d’història local (que tampoc ho pretén ser), es tracta d’una doble simbiosi. La primera entre els autors: la pintora Núria Prades i el graduat en història Jordi Sancho; la segona entre la història i la part antropològica en forma de dibuix. El resultat són 130 pàgines, de les quals, 120 són il·lustracions que recorren de manera rigorosa i entretinguda els tres mil anys d’història d’Alcanar: fets històrics, esdeveniments festius i culturals, personatges, vivències, records i sensacions.

Jordi Sancho Parra ressalta que «és un llibre per llegir en família, entre iaios i néts, pares i fills, intercanviar els records de la gent gran i satisfer la curiositat dels jóvens. En 50 anys hi ha hagut molts de canvis». Núria Prades apunta: «Entre 1900 i 1960 hi havia molta diferència entre la vida als pobles i a les ciutats. Anar a Barcelona era un esdeveniment que no passava cada dia».

El diàleg entre els autors és fluïd mentre recopilem dades per a aquest article i es nota que és un llibre molt viscut pels dos. «Hem perdut d’on venim i el llibre pot contribuir a recuperar la memòria», diu Jordi. «Cada família es pot sentir identificada en algun capítol», assegura Núria.

La pintora és la ideòloga, després d’il·lustrar el primer llibre (Entre llums i sorolls de l’Associació Utopia), se’n va adonar que li agradava aquest camp i va pensar en set possibles llibres, dels quals ja s’han publicat un sobre les Festes Quinquennals i un altre sobre la Festa de Sant Antoni, al quals se’ls afegeix ara Alcanar. Imatges de 3.000 anys d’història.

L’any 2017 va començar un intens treball de recerca històrica, a través de la bibliografia local i rescatant de la memòria les contalles dels seus iaios i pares, les velles imatges del poble, els costums, l’escola. Simultàniament va començar a fer els primers esbossos en els quals ha invertit més de 4.000 hores de treball. Al cap d’un any contactaria amb Jordi Sancho Parra, que en base als dibuixos ha elaborat els textos.

Ha rebut l’assessorament tant de Jordi Sancho com de l’arqueòleg David Garcia Rubert, els amants de la història local Joan B. Beltran Reverter, Joan Josep Sancho i totes les persones que han compartit els seus records, especialment la seua mare centenària que encara conserva una memòria envejable. Mar Subirats Barrera també ha firmat un dels pròlegs.

L’estisorada intel·ligent

Els dos autors reconeixen que «ha estat més laboriós el dibuix que el text», però s’ha de destacar l’esforç de sintesi i d’adaptar-se al llenguatge proper que s’ha hagut de fer. Jordi Sancho parla de «l’estisorada intel·ligent» per a que el text siga només una introducció a la història que s’explica a cadascun dels 60 capítols.

El llibre deixa la porta oberta a estirar del fil d’alguns dels temes proposats, per això té un gran valor pedagògic, que de ben segur es convertirà en una eina pedagògica de referència per al professorat i que pot servir de punt de partida de futurs treballs de recerca, a les escoles i l’institut.

La publicació arrenca al Neolític i avança per la història del poble fins arribar a l’actualitat passant per les èpoques medievals i renaixentistes, el modernisme o la Guerra Civil. També fa referència a edificis singulars (ermita del Remei, antic hospital), les festes, esports i els sectors econòmics del municipi. Es pot adquirir contactant amb els autors i a les llibreries del municipi, al preu de 32 euros fins al Dia de Sant Jordi i, després, per 35 euros.

Comentarios
Multimedia Diari