Tornen els Tres Tombs de Sant Antoni a Valls amb molta activitat, tradició i festa

Consulta el programa complet

17 diciembre 2024 16:39 | Actualizado a 17 diciembre 2024 16:44
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La celebració del Sant Antoni de Valls arriba enguany amb un programa carregat de novetats i amb tres dies dedicats al que és una de les festes més singulars de Catalunya. Els Tres Tombs, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat, arrencaran el proper divendres 10 de gener i s’allargaran fins el el diumenge 12 de gener, el dia gran del que és una celebració multitudinària i espectacular. La festa del 2025 destacarà a més per les novetats, en especial l’exposició de carros històrics que ocuparan el Pati durant tot el cap de setmana i també per la recuperació de l’antiga Vespra de Sant Antoni que tindrà lloc a la plaça de l’Oli i que inclourà l’encesa de la foguera, el sopar i també un ball que feia anys que no se celebrava.

AQUÍ EL PROGRAMA COMPLET

La festa a Valls, que enguany compleix 46 anys des de la represa, obre ritualment el calendari dels Tres Tombs a tot el país i conserva tota l’essència que els ha convertit en únics. Hi ha contribuït la bellesa i espectacularitat del seu recorregut pel cor del Centre Històric o la recuperació de rituals dels antics Tres Tombs tradicionals -com la cercavila de la vigília, el repartiment d’aufarsons o la rifa del porquet de Sant Antoni-, però sens dubte també ha fet gran i singular la festa comptar amb la millor col·lecció de carros històrics, tots ells vallencs.

Patrimoni de carros

Els carros seran de fet ja protagonistes el primer dia de la festa amb la inauguració el divendres dia 10 de gener a les 18.30h de l’exposició «Valls, Capital del Patrimoni de Carros». La mostra, un dels grans plats forts d’aquests Tres Tombs de 2025, reunirà al Pati 8 carros històrics i únics, propietats tots ells de socis de la Societat de Sant Antoni de Valls. L’exposició es podrà visitar durant tot el cap de setmana i és tot un homenatge al passat traginer de Valls, posant en valor el paper de la ciutat en la conservació patrimonial d’antics carros agrícoles amb més de 100 peces històriques. A l’exposició s’hi podran veure 3 carros destinats al transport d’aiguardents i anisats de Valls, també de serveis municipals com el de transport de passatgers, funeraris o de recollida d’escombraries i dos carros més de dos carreters de renom com són en Bonet i en Badia.

La Vespra de Sant Antoni per la Vigília

El dissabte 11 de gener serà també una jornada més que destacada del Sant Antoni 2025. Els actes arrencaran a la plaça del Carme a les 18h amb la cercavila de la Vigília que recorrerà els carrers de Valls fins a la plaça del Blat, on es demanarà permís a les autoritats per transitar pels carrers i es dedicarà una serenata que anirà a càrrec de la Cobla Momentània. En aquest punt, la Mulassa de Valls s’incorporarà al seguici i a continuació la cercavila es dirigirà cap a l’església de Sant Antoni, on la Societat Coral Aroma Vallenca cantarà els goigs de Sant Antoni que es van recuperar en els darrers Tres Tombs.

La cercavila finalitzarà a la plaça de l’Oli que passarà a ser l’epicentre de la celebració de la recuperada Vespra de Sant Antoni. A les 19.45h es procedirà a encendre la foguera de Sant Antoni i la festa seguirà amb la ballada de la Mulassa i el concert amb la Cobla Momentània. A continuació es donarà pas al sopar de Sant Antoni que compta amb la col·laboració de l’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela. Els tiquets, al preu de 8 euros, es poden adquirir en diversos establiments de Valls, en un sopar a peu dret en el que els assistents poden cuinar-se ells mateixos el menjar.

El ball recuperat

Cap a les 22h està previst l’inici d’un dels moments més esperats d’aquesta festa, el Ball de Sant Antoni, un dels rituals més tradicionals de la celebració però que feia dotze anys que s’havia perdut. El ball anirà a càrrec de That’s All Folksamb la participació del taller de ball de folk d’Òmnium Cultural de l’Alt Camp. A més, després del ball la música seguirà amb el DJ Seryll.

La primera referència escrita del Ball de Sant Antoni l’hem d’anar a cercar a l’any 1884, amb cites que ja parlen de l’existència fa 140 anys de dos balls de tarda, un el dia 16 de gener per la vigília i l’altre el dia 17. El 1906 es té constància que el ball se celebra als locals de la Societat Agrícola de Valls. Encara que el ball es deixà de fer algun any, en altres edicions se’n farien dos i en algun any fins i tot tres, en llocs tant diversos com el Teatre Principal o en espais desapareguts com la Sala Apolo, els Cinemes Valls o el Bar Lion. El 1944 la Societat Agrícola organitzava dos balls que segurament es van mantenir fins l’any 1967, últim any dels Tres Tombs abans de la represa.

Amb la recuperació dels Tres Tombs el 1980 també es va reprendre el Ball de Sant Antoni que es va celebrar a la Sala de la Cooperativa Agrícola fins el 1984. A partir d’aquell moment, el ball es traslladaria al dinar de germanor dels Tres Tombs fins que l’any 2012 es va deixar de celebrar. Aquest 2025, gràcies a la col·laboració d’entitats i associacions vallenques, es recupera el ball i així la Societat de Sant Antoni aconsegueix recuperar tot el ritual festiu dels Tres Tombs.

La gran festa, el diumenge 12

Els Tres Tombs seran el diumenge 12 de gener, a partir de les 11.30h. Carros històrics desfilaran pels carrers de la ciutat en un recorregut espectacular que inclourà la benedicció dels animals i el mític pas pel carrer Major, conegut com els Tombs de l’Ajuntament i que aquest any, com a novetat, serà retransmès en directe per Ràdio Ciutat de Valls.

D’altra banda, per quart any consecutiu, s’aplicarà el protocol de benestar i qualitat de la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona. Aquest protocol gira al voltant de tres eixos principals -el benestar, la tradició i la qualitat- i entre els requeriments fixats hi figura l’obligatorietat que tots els èquids compleixin rigorosament la normativa de benestar, que el conjunt de participants vagin vestits com correspon o que els guarniments es mostrin en la seva màxima esplendor, entre d’altres. Una part important d’aquest document és també la de la recreació històrica, punt en què els Tres Tombs (que són en definitiva un museu vivent i itinerant) volen ser un reflex fidel del transport de mercaderies i passatgers a Catalunya fins a meitats del segle passat, tot permetent al públic transportar-se a l’època on el pas del temps el marcava el pas del cavall i les agències de transport, i on els carreters i els tractants tenien un paper clau en el nostre dia a dia. Un altre dels requeriments d’aquest manual, i que s’aplicarà estrictament durant els Tres Tombs vallencs, és l’obligació d’inscriure’s formalment per tal de poder-hi participar (al correu electrònic info@ctrestombs.com) i està reservat el dret d’admissió.

La llarga tradició dels Tres Tombs de Valls

El calendari festiu anual de Valls s’inicia sempre amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat, que és quan tenien lloc antigament. Els Tres Tombs vallencs són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta: la millor col·lecció de carros de treball (entre els que destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni), la bellesa del seu recorregut quan s’endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners. Tot i que la primera constància documental de la celebració dels Tres Tombs a Valls la trobem referenciada l’any 1879, es creu que com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport en la represa econòmica catalana.

Comentarios
Multimedia Diari